Volledig scherm
Sander Baart.

Sander Baart mag dit seizoen niet in Belgische competitie hockeyen

ANTWERPEN - Hockeyer Sander Baart mag dit seizoen niet in de Belgische competitie uitkomen. De oorzaak is een administratieve fout waardoor Baart niet is ingeschreven bij de Belgische bond. Baart, die zowel de Nederlandse als Belgische nationaliteit heeft, stapte deze zomer na een lang dienstverband bij Oranje Zwart in Eindhoven over naar Royal Antwerp HC.

,,Ondanks al de steun die ik heb gekregen, is er vandaag voor mij beslist dat ik niet in de Belgische competitie mag spelen", reageerde Baart dinsdag via Facebook. "Ik betreur deze beslissing ten zeerste en neem het de Belgische hockeybond kwalijk dat ze hier niet de juiste beslissing hebben durven nemen. Wat dit voor gevolgen zal hebben voor mijn club Antwerp en mijn hockeycarrière is onduidelijk. Ik kan alleen maar hopen dat de schade beperkt blijft."

Baarts naam prijkt, door nalatigheid bij de club of een fout in de software van de database, niet op de spelerslijst van Royal Antwerp. ,,De bond past de regel toe, maar die is bedoeld om competitievervalsing te voorkomen. Dat is hier niet het geval en de fout ligt ook niet bij Sander, dus is de straf buiten proportie”, vond vader Ernst. De hockeybond bleek voor die argumentatie niet gevoelig. Omdat Baart natuurlijk ook niet op een spelerslijst van een Nederlandse hoofdklasseclub staat, kan de 28-jarige Oranje-international ook niet terugkeren naar Nederland. Baart, pas getrouwd en gesetteld in Antwerpen, moet nu naar een buitenlandse competitie uitwijken. De Hockey India League zou in de wintermaanden een optie kunnen zijn, maar is geen volledige vervanging van een hockeyseizoen. De tijd om nog in een ander land bij een club aan te sluiten dringt.