Volledig scherm
Yibbi Jansen maakt deze zomer de overstap naar SCHC. © Oranje-Rood

SCHC strikt strafcornerspecialiste Yibbi Jansen van Oranje-Rood

UpdateDe hockeysters van SCHC hebben Yibbi Jansen vastgelegd. De 19-jarige strafcornerspecialiste komt over van Oranje-Rood.

Jansen tekent een contract voor twee jaar bij de Bilthovense hoofdklasser, die deze maand net als Oranje-Rood in de halve finales van de play-offs strandde. Vlak voor de play-offs hakte Jansen definitief de knoop door. Jansen heeft net eindexamen vwo gedaan en gaat als ze geslaagd is bedrijfskunde studeren in Amsterdam. De middenveldster uit Gemonde kon ook naar landskampioen Amsterdam, maar koos op gevoel voor Stichtse. ,,Daar spelen veel jonge meiden die de toekomst hebben, maar ook ervaren internationals. Bovendien spreekt hun speelstijl me erg aan.”

Aan een jaar zonder schoolverplichtingen heeft Jansen niet gedacht. ,,Buiten het hockey om heb je een hoop tijd over, een heel jaar verder niks doen zie ik niet zitten.”

Op en neer reizen tussen Amsterdam en Eindhoven ook niet. ,,Bij de club begrepen ze ook wel dat dat geen optie is. Ze vonden het natuurlijk wel jammer.”

Drie jaar geleden maakte de dochter van oud-topkeeper Ronald Jansen verrassend de overstap van HC Den Bosch naar Oranje-Rood. Ze dacht in Eindhoven meer speeltijd te krijgen en zich zo beter te kunnen ontwikkelen. Met coach Toon Siepman kon ze er ook aan haar strafcorner werken. ,,Die stap heeft goed uitgepakt. Ik heb er een heel goede periode gehad en ben inderdaad een hoop gegroeid. Ik kwam hier om de play-offs te halen en dichter bij de topploegen te komen en dat is gelukt. Ik heb het ook naar mijn zin gehad, dus daar heeft het niet aan gelegen.”

Bij SCHC moet ze op termijn de 30-jarige Caia van Maasakker opvolgen als strafcornerkanon. Jansen kwam dit seizoen tot tien doelpunten, waarvan zeven uit de strafcorner. Van Maasakker pushte twaalf keer raak vanaf de kop van de cirkel. In 2018 maakte ze haar toernooidebuut voor Oranje op de Champions Trophy in China. Inmiddels heeft ze dertien interlands achter haar naam staan, waarin ze vier keer trefzeker was. Dinsdag meldt ze zich weer bij Oranje en daarna hoort ze of bondcoach Alyson Annan haar opneemt in de selectie voor de Pro Leaguewedstrijden binnenkort in Eindhoven en Den Bosch.

Jansen is de tweede speelster waarvan bekend wordt dat ze Oranje-Rood verlaat. Reservekeepster Sarah Sinck kiest voor een Amerikaans avontuur en vertrekt voor minimaal een jaar naar Syracuse Univerity.

 1. Nederlandse tophockeyster verwijdert Twitteraccount na uitlachen fan en weigert commentaar
  UPDATE

  Nederland­se tophockey­ster verwijdert Twitterac­count na uitlachen fan en weigert commentaar

  De internationale hockeyfederatie FIH heeft na een kwetsend bericht op sociale media van speelster Reneé van Laarhoven, vaste waarde bij Dames 1 van SV Kampong en vorig jaar nog hockeyinternational, de onafhankelijke integriteitscommissie ingeschakeld. ,,Respect is één van de kernwaarden van onze sport en dient altijd aanwezig te zijn. Aangezien het bericht afkomstig was van een hockeyspeelster, hebben we deze commissie geïnformeerd”, laat de FIH weten.
 2. Eigen straat voor hockeycoach, maar dan bij het voetbalstadion van Den Bosch
  PREMIUM

  Eigen straat voor hockey­coach, maar dan bij het voetbalsta­di­on van Den Bosch

  DEN BOSCH - Den Bosch eert een groot hockeycoach met een eigen straat, maar de plek waar dat gaat gebeuren is heel opmerkelijk: tussen stadion De Vliert en het terrein van het roemruchte BVV. Een plek die al decennia voetbal ademt. Maar daar komt dus het Wim van Heumenplantsoen. Dan was een eerbetoon aan de Bossche wielerheld Gerrit Schulte, die twintig meter verderop woonde, nog veel logischer geweest.