5 tips voor veilig thuiswerken
ExploitThuiswerken is de nieuwe norm voor veel mensen, en klinkt als dé oplossing om verdere verspreiding van het coronavirus te vertragen. Vanuit de woonkamer werken brengt echter risico’s met zich mee. Op de werkvloer zijn tal van maatregelen genomen om veilig en verantwoord te werken. De meeste huishoudens hebben thuis hun zaakjes niet zo goed op orde. Gelukkig is daar met een paar eenvoudige aanpassingen iets aan te doen. In dit artikel geven we je 5 tips zodat je zonder zorgen thuis kunt werken tijdens de coronacrisis.
1. Regel een VPN
Onze eerste tip is dat je je internetverbinding beschermt. VPN staat voor ‘Virtual Private Network’. Met een VPN beveilig je de verbinding tussen jouw computer, smartphone of tablet en het internet. De software maskeert je IP-adres en versleutelt het internetverkeer tussen jouw apparaten en de VPN-server. Hierdoor surf je veilig en (vrijwel) anoniem op het internet en voorkom je dat hackers je internetverkeer afluisteren. Het regelen van een VPN-verbinding is dus de eerste stap die je moet zetten om veilig thuis te werken.
Een VPN opzetten is eenvoudig en kost slechts enkele minuten. Allereerst zoek je een betrouwbare VPN-provider. Sommige providers bieden een gratis account aan, maar deze beschikken vaak over beperkte functionaliteit. Beter is om een betaalde variant te nemen. Maak je niet al te veel zorgen over de kosten, voor slechts enkele euro’s per maand heb je al een VPN. Bovendien werken de meeste providers met een niet-goed-geld-terug garantie. Binnen een maand kun je dan je abonnement opzeggen en je geld terugvragen als je niet tevreden bent.
Voor beginners zijn ExpressVPN en NordVPN goede opties: ze zijn zeer gebruiksvriendelijk en op meerdere apparaten tegelijkertijd te gebruiken. Voor meer informatie over deze en andere aanbieders, check het VPN-overzicht van VPNgids.nl.
2. Bescherm je computer met een antivirusprogramma en firewall
Dankzij een VPN is je internetverbinding goed beveiligd. De volgende stap is om de computer waarop je werkt -maakt niet uit of het een desktop of laptop is- te beschermen. Je wilt immers toch niet dat hackers en cybercriminelen met jouw privégegevens aan de haal gaan? Door extra beschermingslagen aan te brengen, maak je het ze het een stuk lastiger (zo niet onmogelijk).
Het beveiligen van je computer is niet zo moeilijk als je denkt. Het eerste dat je kunt doen is een antivirusprogramma aanschaffen. Deze werpt een blokkade op zodat het voor hackers nagenoeg onmogelijk is om je computer te infecteren met malware. Net als bij een VPN-abonnement geldt dat er gratis en betaalde beveiligingspakketten zijn. Voor de meest uitgebreide bescherming en aanvullende beveiligingsopties neem je een premium abonnement. Enkele grote namen in deze branche zijn Norton, Kaspersky, McAfee, Bitdefender, AVG en G Data. Benieuwd welke securitypakketten je beschermen tegen de meeste vormen van malware, met zo min mogelijk false positives op de proppen komen of een beperkte impact hebben op de snelheid van je computer? AV-Comparatives en AV-TEST zijn onafhankelijk bureaus die alle gratis en betaalde antivirusprogramma’s testen op deze punten.
Naast een antivirusprogramma is een goede firewall eveneens onmisbaar. Een firewall kun je zien als een onzichtbare muur die je opwerpt om indringers buiten de deur te houden. Hierdoor maak je het voor hackers en malafide websites een stuk lastiger om verbinding te maken met jouw computer en deze te besmetten met virussen, trojans, ransomware, spyware of andere vormen van malware. Veel bedrijfsnetwerken in Nederland worden beveiligd door software van Cisco of Citrix. Vanuit het comfort van je eigen huis maak je via een beveiligde omgeving verbinding met het bedrijfsnetwerk van je baas. Zo weet je zeker dat er niet iemand stiekem over je schouder meekijkt op je eigen computer.
Werkt je werknemer of opdrachtgever niet met Cisco of Citrix? Geen paniek, zowel Windows 10 als macOS hebben standaard een robuuste firewall aan boord. Waarschijnlijk is deze, zonder dat je het in de gaten hebt, al ingeschakeld. Wil je zeker daarvan zijn? Dan moet je dat even controleren bij de systeeminstellingen. Voor Windows Defender ga je naar Instellingen > Bijwerken en beveiliging > Windows beveiliging > Virus- en bedreigingsbeveiliging. Op iMac of MacBook open je achtereenvolgens Systeemvoorkeuren > Beveiliging en privacy > Firewall.
3. Installeer updates
Het klinkt misschien cliché, maar een fabrikant stelt updates niet voor niets beschikbaar. Op deze manier krijgen programma’s of apps nieuwe functionaliteiten, verbeterde stabiliteit, een nieuw jasje aangemeten, of een beter gestroomlijnde user experience. Voor applicaties die je dagelijks gebruikt is dat een goed excuus om de laatste versie te installeren.
Er is nog een belangrijke reden om updates te installeren. Updates dichten namelijk potentieel gevaarlijke beveiligingslekken. Een besturingssysteem, maar ook andere softwaretoepassingen zijn producten met een zeer omvangrijke en complexe broncode. Je mag er dan ook niet van opkijken dat programmeurs soms dingen over het hoofd zien. Hackers weten dat en zoeken actief naar mazen in de code die ze kunnen misbruiken.
Als je het laatste technieuws volgt, lees je waarschijnlijk regelmatig over beveiligingslekken of exploits. Daarmee is het -in theorie- mogelijk om van een veilige afstand de controle over een apparaat over te nemen. Dat wil je koste wat kost zien te voorkomen. Door updates te installeren patch je dit gat. En dat is een hele geruststelling, zowel voor jou als voor je werkgever.
4. Communiceer veilig
Thuiswerken creëert een fysieke afstand tussen jou, de werkvloer en je collega’s. ‘Even’ overleggen wordt dan ineens een obstakel: aankloppen en het kantoor van je collega binnenwandelen kan immers niet. Een vergadering houden is eveneens een stuk lastiger, omdat niet iedereen zich in hetzelfde pand bevindt.
Gelukkig zijn er tegenwoordig allerlei mogelijkheden waarmee het kinderlijk eenvoudig is om van afstand een teamoverleg te houden. Enkele bekende applicaties voor groepsgesprekken zijn WhatsApp, FaceTime en Google Hangouts. Vind je optimale beveiliging en privacybescherming belangrijk, dan zijn er genoeg (betaalde) alternatieven.
Eén daarvan is Wickr. Alle berichten die je met deze chat- en videoapplicatie verstuurt, zijn beveiligd met end-to-end encryptie. Saillant detail: dat geldt ook voor videogesprekken. Dankzij de beveiligde verbinding kun je met een gerust hart bestanden over en weer sturen. Ook je scherm delen met anderen is standaard inbegrepen. Gebruikersdata worden niet opgeslagen op de servers van Wickr, wat vanuit privacyoogpunt een groot pluspunt is. De gratis versie van Wickr biedt ruimte voor maximaal dertig personen voor video conferencing. Met het Silver, Gold of Platinum pakket kun je met maximaal vijftig man vergaderen. Daarnaast hebben deze betaalde abonnementen extra privacygerichte functies, waaronder een VPN.
Andere applicaties met een versleutelde verbinding en goede privacyopties zijn onder andere Wire, Jami, Miro, Jitsi en Join.me. Als je het niet erg vindt om wat in te leveren op security en privacy, dan kun je Microsoft Teams, Slack, Zoom of Eyeson eens proberen.
5. Beveilig je smartphone
Als je een laptop van de zaak hebt, is de kans groot dat je van je baas tevens een smartphone hebt gekregen. Ook als je je eigen toestel voor zakelijke doeleinden gebruikt, is het aan te raden om je telefoon goed te beveiligen. Uit onderzoek van Kaspersky blijkt dat slechts de helft van de Nederlanders zijn of haar toestel afschermt van de buitenwereld met een pincode of andere beveiligingsmethode. En dat terwijl er meer privégevoelige en zakelijke informatie dan ooit staat op onze telefoon.
Een smartphone kun je op vele manieren beveiligen. Een pincode is slechts één voorbeeld. Je kunt ook een wachtwoord of tekenpatroon bedenken. Het laatste wordt vaak afgeraden, omdat anderen het patroon kunnen raden omdat je vette strepen achterlaat op het beeldscherm. Biometrische beveiliging -beveiliging met unieke, lichaamseigen kenmerken- is de laatste jaren in opkomst en wordt met de dag beter en sneller.
Het instellen van een pincode of vingerafdruk is een goed begin. Om je smartphone nog beter te beschermen, kun je terugvallen op een van de vele security apps die de Google Play Store en App Store rijk zijn. Het installeren van een antivirus-app is een optie, maar onder experts bestaat er onenigheid over de effectiviteit ervan. Zo is de meeste malware niet actief op het moment dat je APK binnenhaalt, waardoor scannen op virussen op dat moment geen zoden aan de dijk zet. Ook begeven nagenoeg alle apps zich in een sandbox, een afgesloten ruimte op een smartphone waardoor applicaties geen toegang hebben tot andere processen. Tot slot controleren zowel Google als Apple jouw toestel voortdurend op potentiële dreigingen, ook lang nadat je een app hebt geïnstalleerd.
Gelukkig zijn er genoeg andere applicaties die wel bewezen effectief zijn om je smartphone te beschermen. Eén daarvan is GlassWire. Deze app monitort je datagebruik, datalimieten en WiFi-netwerkactiviteiten. Hij laat overzichtelijk en in real-time zien welke apps welke data verzamelen. Verdachte activiteiten zijn hierdoor eenvoudig op te sporen. Om al je wachtwoorden te beheren zijn er diverse password managers, zoals LastPass en 1Password. Deze slaan al je aanmeldgegevens op in een digitale kluis. Op het moment dat je ze nodig hebt, vullen deze apps automatisch de gegevens in. Voortaan hoef je dus nog maar één wachtwoord te houden: die van de wachtwoordapplicatie.
Om een extra beschermlaag aan te brengen voor je online accounts, is er tweefactorauthenticatie (2FA). Naast je gebruikersnaam en wachtwoord moet je dan ook persoonlijk bevestigen dat je probeert in te loggen, bijvoorbeeld via sms of beveiligingssleutel. Voor Android-telefoons zijn er allerlei 2FA-apps, zoals Google Authenticator, LastPass Authenticator, Authy 2-Factor en FreeOTP Authenticator. Apple heeft haar eigen 2FA voor een Apple ID. Op deze ondersteuningspagina legt het techbedrijf uit hoe je deze configureert.
Tot slot
Of je het nou leuk vindt of niet om thuis te werken, velen zullen eraan moeten geloven. Hoelang deze situatie zich aanhoudt, is een vraag waar niemand een antwoord op heeft. Misschien is het met enkele weken over, voor hetzelfde geldt zitten we nog enkele maanden thuis. In het laatste geval is het beter om er het beste van te maken. Met deze tips hopen we je uit de spreekwoordelijke brand te helpen.
Door Anton Mous
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.