Aangeboden door Basemans Schoenen
Advertentie
'Aangeboden door...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van DPG Media. De journalisten van ED zijn hier niet bij betrokken.
Volledig scherm
© Basemans Schoenen

70 jaar Basemans Schoenen

Basemans SchoenenAl 70 jaar verkoopt Basemans Schoenen Reusel modieuze comfortschoenen. Schoenen in allerlei lengte- en breedtematen, schoenen met losse voetbedden die voor eigen zooltjes geschikt zijn, of met nieuwe technieken gemaakt voor anders lopen, wandelschoenen. En dat allemaal om gemakkelijk maar eigentijds te voet voor de dag te komen, voor dames, heren en kinderen. Maar hoe kwam Basemans in Reusel terecht? En hoe draait een moderne schoenwinkel in deze internettijd?

Door: E. Smulders

Dit najaar is het 70 jaar geleden dat Basemans Schoenen in Reusel werd gevestigd. Eigenaar Carolien is de derde generatie schoenverkopers in die tijd, en de vierde generatie Basemans ‘in de schoenen’. Haar opa Johan Basemans uit Hilvarenbeek werd, net als zijn vader en verschillende van zijn broers, schoenmaker. Met z’n vrouw Adriana van Erven trok Johan naar Lage Mierde waar hij ruim 10 jaar als schoenmaker werkte.

De werkplaats van Johan

Volledig scherm
© Basemans Schoenen

Maar in Reusel lagen meer kansen: de hei rondom Reusel was inmiddels ontgonnen en er waren verschillende fabrieken gevestigd. Jo tekende de koopovereenkomst voor het pand aan de Bakkerstraat op 14 april 1949 (voor 4.000,- gulden), maar bouwde eerst op het stuk grond naast de woning een werkplaats/schoenwinkel, zodat het gezin dat het huis huurde niet direct een ander onderkomen hoefde zoeken; later verhuisde deze familie naar het oude rectorshuis van de fraters in de Schoolstraat.

Zoon Will in de zaak

Aanvankelijk ging Johan elke dag behalve zondag voor dag en dauw op de fiets naar de werkplaats. In augustus 1950 betrok hij met zijn gezin de woning in Reusel. Caroliens oma Sjaan deed vanaf dat moment de winkel vanuit de woonkamer. Ze verkocht de schoenen die Jo zelf maakte, maar ook fabrieksschoenen uit de Langstraat.

Hun zoon Will werkte al mee voor hij amper van de vakschool kwam. Hij hielp met de reparaties zodat zijn vader ook in Postel bij de Abdij schoenen kon gaan repareren. En aangezien Will z’n rijbewijs had, kon hij met klachten of voor nieuwe voorraad naar de fabrieken in de Langstraat.

Volledig scherm
© Basemans Schoenen

Onvermoeibaar

In 1967 namen Will en zijn vrouw Miek de zaak over van Johan en Sjaan, en na complete nieuwbouw in 2003 droegen zij de scepter over aan Carolien. Naast haar staat inmiddels in het Voetgezondheidscentrum Reusel een heel team klaar voor de klant: een podotherapeut, een orthopedisch schoenmaker en een pedicure. Bovendien wordt Carolien geholpen door goed-opgeleid personeel, dat trainingen en korte cursussen volgt. Carolien en haar staf zijn onvermoeibaar bij het vinden van de juiste schoen, klanten krijgen daarnaast bij Basemans tips om voetklachten te voorkomen.

Stenen winkel: de juiste schoen vinden

En daarom komen mensen in dit internettijdperk toch heel graag bij Basemans langs. Carolien: ‘Als je lekker wilt passen, goed geadviseerd wilt worden en op zoek bent naar echt comfortabele schoenen, dan ga je naar een stenen winkel.’ Internet is voor Carolien trouwens ook een zegen, omdat ze sneller kan communiceren met leveranciers. Zo heeft ze meer oplossingen paraat voor voetproblemen.

Persoonlijke aandacht is de kracht

De persoonlijke aandacht, dat blijft de kracht van de mensen van Basemans Schoenen. Ze staan al 70 jaar voor hun klanten klaar. En dat verwachten ze nog lang te blijven doen.

Volledig scherm
© Basemans Schoenen