Beleving is wat magertjes bij Max Diemèl in Geldrop
RecensieHij was geen Jan Sluijters en ook geen Leo Gestel, maar Mar Diemèl kon wel degelijk schilderen en tekenen, zoals hij nu laat zien in Kasteel Geldrop.
De Utrechtse kunstenaar Diemèl (1903-1983) zoon van een kleermaker, laat al op zeer jonge leeftijd blijken dat hij erg goed kon tekenen, maar hij mag zich daar in eerste instantie niet verder in ontwikkelen en wordt - net als zijn vader - kleermaker. Eenmaal 16 jaar, mag hij dan toch tekenlessen volgen, bij Cris Agtenberg, beeldhouwer en onder meer bekend vanwege zijn sieraden.
Kinder- en schoolboeken
In 1921 zegt Diemèl het ouderlijk gezin én het kleermakersvak vaarwel en begint voltijds te schilderen en tekenen. In en rondom Utrecht. Met welke stad hij zich zeer verbindt. In de jaren veertig gaat hij lesgeven bij het Stichts Genootschap Artibus; een studie voor amateurschilders.Hij wordt er later directeur en de studie groeit uit tot een hoger beroepsopleiding.
In de jaren twintig en dertig maakt hij onder het pseudoniem Mardi verschillende kinder- en schoolboeken. Dat doet hij met heldere, aantrekkelijke tekeningen, die sterk leunen op een grafische stijl.
Écht overdonderen doen de schilderijen niet
Diemèl, het accent op de ‘e’ heeft hij - naar verluid - later toegevoegd om zich als kunstenaar te onderscheiden, heeft zich in zijn loopbaan behoorlijk ontwikkeld. Van keurige, uitgesproken realistische doeken in de begintijd van zijn carrière, komt hij in de jaren zestig en zeventig tot schilderijen en tekeningen die best impressionistisch en soms zelfs ronduit expressionistisch genoemd kunnen worden. Daar komt bij dat hij een fijn handschrift heeft en beslist ook een prima gevoel voor kleur. Maar écht overdonderen doen de schilderijen niet.
Schoonheid in stijl
Dat heeft naar alle waarschijnlijkheid te maken met het feit dat Diemèl vond dat kunst toegankelijk moest zijn voor een breed publiek; hij verzette zich tegen kunst die alleen door de maker zelf begrepen werd. Voor hem had kunst daarom met schoonheid, kunde en perfectie van doen en om die reden heeft de expositie de titel ‘Schoonheid in stijl’ gekregen, zo valt te lezen in het schrijven dat de expo begeleidt.
Jan Sluijters schilderde in 1911 een dame met extreem overdreven kleuren. Dat werk, ‘De lezende vrouw’, onderdeel van de collectie van het Van Abbemuseum, duidt binnen een seconde hoe de kunstenaar zich voelde bij het waarnemen van de lezende dame en tijdens het schilderproces. Het doek daagt uit, wervelt door de kleuren en intrigeert. Lang. Het doek ‘Portret Puck met tasje op schoot’ van Diemèl uit 1978 is een keurig, vrijwel realistisch doek, dat statisch oogt en de aandacht niet echt weet vast te houden.
Hier lijkt een beetje leentjebuur gespeeld met Gauguin, zeker, maar dit schilderij leeft
Dan is een werk als ‘Twee naaktfiguren in park’, dat de kunstenaar rond 1956 schilderde, interessanter. Hier geen statisch beeld, maar twee vlot gepenseelde (bijna) naakte vrouwen met bewust afwijkende vormen, geplaatst in een bijzondere omgeving. Hier lijkt een beetje leentjebuur gespeeld met Gauguin, zeker, maar dit schilderij leeft, triggert en verrast. Net als de tekening ‘Studie de roze villa’, die door de bijzondere beeldtaal bijna abstract geworden is.
Innerlijke beleving
Maar daar staat dan weer een portret van (echtgenote) ‘Puck met blauwe baret’ tegenover; een doek uit 1937. Op zich weinig mis mee, netjes geschilderd, fijne combinatie van kleuren ook, maar waaraan lees ik hier niet aan af hoeveel de twee van elkaar gehouden moeten hebben? Iets van die diepe innerlijke beleving voelen - zoals je dat doet bij onder anderen Jan Sluijters, Otto van Rees of Hendrik Wiegersma - had zijn werk beslist sterker gemaakt.
‘Schoonheid in stijl’, schilderijen en tekeningen van Mar Diemèl. Kasteel Geldrop, Mierloseweg 1, Geldrop. Open: don., vrij en zon. van 14-17 uur. Tot 20 juni.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUManalyse
Brutale Deurnese nieuweling Ebusco stoot hard zijn neus: vertrouwen in bussenfabrikant krijgt een knauw
DEURNE – Met torenhoge verwachtingen ging Ebusco in oktober 2021 naar de effectenbeurs. De Deurnese fabrikant van elektrische bussen voelt nu de harde realiteit in een woelige markt.Deurne -
4
Pakje sigaretten gaat vanaf zaterdag zo’n 9 euro kosten (en volgend jaar wéér 1,22 erbij)
De accijns op tabak gaat zaterdag 1 april met 1,22 euro omhoog. Voor een pakje sigaretten van twintig stuks moet dan gemiddeld 9 euro worden neergeteld. Over een jaar komt er weer 1,22 euro bij en kost een pakje sigaretten gemiddeld 10 euro. -
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras. -
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug? -
Update
Premier Rutte na crisisberaad: ‘Denk dat we eruit kunnen komen’
Ook vrijdag broedt het kabinet verder op een eerste antwoord op de politieke aardverschuiving bij de Statenverkiezingen. Die brief zal goede bedoelingen en bezweringsformules bevatten, premier Rutte verwacht dat zijn kabinet ‘eruit kan komen’.
-
Kort geding
Mogelijk miljoenen Nederlanders slachtoffer van datalek: ‘Serverbedrijf hield informatie lang achter’
Het datalek bij circa tien grote Nederlandse marktbureaus is nog veel groter dan tot nu toe werd verondersteld. Daarvoor waarschuwt Dave Maasland, ceo van het digitale beveiligingsbedrijf Eset Nederland. Ondertussen probeert het getroffen bureau Blauw nog altijd duidelijkheid te krijgen bij het serverbedrijf waar de data opgeslagen stonden. Dat weigert volgens directeur Jos Vink openheid van zaken te geven. Daarom volgt een kort geding. -
-
-
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
recensie
Zedenkomedie Maybe I Do met Richard Gere is even opwindend als een Bijbelstudie
Veteranen Richard Gere, Diane Keaton, Susan Sarandon en William H. Macy speelden in meerdere films met een progressieve blik op de seksuele moraal. Denk aan American Gigolo (met Gere), Looking for Mr. Goodbar (met Keaton), White Palace (met Sarandon) en Boogie Nights (met Macy). Eenmaal de 70 gepasseerd en de acteurs belanden als collectief in Maybe I Do, de meest conservatieve en seksloze zedenkomedie in jaren. Dat is blijkbaar het lot van iconen uit Hollywood.