Volledig scherm
Open Monumentendag in Waalre stond onder meer in het teken van de cultuurhistorische betekenis van roofvogels. © Karin van Berckel

Cultuurhistorische betekenis van roofvogel centraal tijdens Open Monumentendag in Koetshuis Waalre

WAALRE - Gemeentelijke monumenten, zoals het Koetshuis aan de Markt in Waalre, gingen dit weekend open voor het publiek. 

Rondom de Markt in Waalre woonden in de achttiende eeuw valkeniers en rondreizende teuten (kooplieden). In dienst van buitenlandse koningen en keizers verdienden de valkeniers een mooie cent en daarvan kochten zij huizen en boerderijen in Waalre. Ze leenden zelfs geld aan het Corpus van Waelre, het gemeentebestuur, waardoor ze ook politieke invloed hadden. Volgens de overlevering werd in 1721 aan de Markt 2 een huis voor een predikant gebouwd; later zou hier ook valkenier Roijaards of Royers hebben gewoond. 

De 'Valckenier'

Gisteren was dit (koets)huis, een gemeentelijk monument, voor het publiek opengesteld in het kader van Open Monumentendag. Het huis wordt tegenwoordig bewoond door de familie Sanders. Normaal gesproken kunnen nieuwsgierigen er dus niet zo maar een kijkje nemen. Dit weekend dus wel. In het Koetshuis ging de aandacht vooral uit naar de 'Valckenier'. 

Beschermde dieren

Valkenier Genio Cox en twee van zijn collega's vertelden de bezoekers over de 4 meegebrachte, in gevangenschap gefokte (roof)vogels en de cultuurhistorische betekenis van de haviken. De zwaar beschermde dieren, ondertussen, keken nieuwsgierig naar de binnenlopende bezoekers terwijl ze aan een ketting op een stokje zaten. Samen met de slechtvalk en de harrishawk zijn haviken in Nederland de enige vogels waarmee gejaagd mag worden. Louis Smulders, al 35 jaar vogelliefhebber en valkenier, vertelt dat de vogels geen naam hebben: ,,Ze reageren op een fluitsignaal. Vroeger werden ze wel vernoemd naar Griekse of Noorse goden, maar volgens de traditie pas wanneer ze boven hun eerste prooi hingen. Zo heetten ze wel Freya of Thor en dus nee, geen Wickie."

poll

Meer concurrentie tijdens carnaval in hartje Eindhoven is prima

Meer concurrentie tijdens carnaval in hartje Eindhoven is prima

  • Eens (81%)
  • Oneens (19%)
987 stemmen