Volledig scherm
De Cacaofabriek in Helmond heeft een kunstwerk over Allah geweigerd

De Cacaofabriek in Helmond weigert kunstwerk over Allah

HELMOND - De Cacaofabriek in Helmond heeft een kunstwerk op voorhand geweigerd, omdat moslims er mogelijk aanstoot aan nemen. Kunstenaar Jordy Koevoets is woedend op de culturele instelling.  

De expositie van Jordy Koevoets in De Cacaofabriek is er nooit gekomen, omdat de directie een van zijn kunstwerken heeft geweigerd. Met een 'korte, niet beledigende tekst' over Allah wilde de Bredase kunstenaar bezoekers van de tentoonstelling prikkelen. Mensen zouden op basis van die tekst hun eigen beeld van Allah kunnen vormen. In de islam wordt het als godslastering gezien om Allah af te beelden. 

Uiteindelijk kwam de tekst er nooit. Het werk van Koevoets werd namelijk op voorhand geweigerd door De Cacaofabriek. De beeldend kunstenaar begrijpt niets van die beslissing. ,,Ze wilden me juist hebben vanwege mijn kritische noot en tegendraadse houding. Ze wisten wat ze konden verwachten", zegt Koevoets. ,,Ze hadden me vooraf moeten vertellen dat de belangen van het publiek op de eerste plaats komen. Dan had ik bij het eerste telefoontje al meteen bedankt voor deelname." 

Effect

De kunstenaar weigerde vervolgens op zijn beurt om andere werken tentoon te stellen. De Cacaofabriek heeft de geplande expositie, waaraan ook andere kunstenaars meededen, geschrapt. Directeur Jochem Otten laat weten dat De Cacaofabriek een gesubsidieerde organisatie is. ,,We hebben de opdracht om er als cultuurtempel voor iedereen te zijn. Daarom werken we momenteel aan ideeën en plannen om doelgroepen die we nog minder zien, zoals moslims, beter te verbinden met De Cacaofabriek. Dit tekstwerk zou juist een tegenovergesteld effect teweeg kunnen brengen."

Koevoets zegt 'juridische stappen te overwegen' en nooit meer een voet te willen zetten in De Cacaofabriek. Halverwege februari stond de kunstenaar er nog wat anders in. Toen liet hij De Cacaofabriek weten dat hij ook door zou gaan met het uitwerken van andere tekstwerken, als het kunstwerk over Allah afgekeurd zou worden. Otten is zich dan ook van geen kwaad bewust. ,,We hebben de juiste keuze gemaakt." 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Live Voetbal

home logo FC EmmenEMM
EINDE
2-0
sc HeerenveenHEE
away logo
home logo VVV-VenloVVV
EINDE
1-4
AjaxAJA
away logo
home logo ADO Den HaagADO
EINDE
1-2
Sparta RotterdamSPA
away logo

Poll

Nederland moet leeftijdskeuring voor rijbewijs afschaffen en vervangen door meldplicht van huisarts

Nederland moet leeftijdskeuring voor rijbewijs afschaffen en vervangen door meldplicht van huisarts

  • Eens (81%)
  • Oneens (19%)
2179 stemmen