Het schildersbeest Pieter Stoop is helemaal terug op het podium
RecensieDoor toeval botsten de conservatoren van het Noordbrabants Museum op een groot aantal, nooit eerder getoonde schilderijen van Pieter Stoop. Dat leverde een tamelijk indrukwekkende tentoonstelling op.
Ze moesten íets doen om binding te houden met het publiek tijdens de covid-periode en dus maakte ook het Noordbrabants Museum filmpjes, van de collectie met name. In een daarvan werd een werk van Pieter Stoop (Breda, 1946) besproken en vroegen de conservatoren Hans November en Charlotte Hoitsma zich af hoe het nu toch zou gaan met de schilder.
Indrukwekkende olieverven
Die oproep werd gehoord door de dochter van de in Eindhoven wonende kunstenaar en contact was snel gelegd. Tijdens het bezoek aan de kunstenaar zagen November en Hoitsma een indrukwekkende hoeveelheid olieverven en gouaches. Die zelden of nooit te zien zijn geweest én die een goede dwarsdoorsnede van zijn loopbaan vormen. Iedereen weet dan: dat schreeuwt om een tentoonstelling: ‘Pieter Stoop. Groots en Wild’ is uiteindelijk het resultaat.
Want, voor de goede orde, Pieter Stoop was een beetje in de vergetelheid geraakt. Voor zijn laatste serieuze solotentoonstelling moeten we terug naar januari 2011, bij Metzemaekers in Oirschot. En dat was een zeer bescheiden presentatie, vanwege de (toen nog) beperkte ruimte van de kunsthandel.
De Bredanaar wilde eigenlijk naar de kunstacademie, maar dat werd tegengehouden door zijn ouders
Wat een verschil met de jaren zeventig en tachtig in de vorige eeuw, toen solo’s te zien waren in onder meer het Van Abbemuseum in Eindhoven en het Gemeentemuseum in Arnhem. De Wetering Galerie in Amsterdam en - later ook - Galerie Lambert Tegenbosch in Heusden/Eindhoven, wijden vaak presentaties aan zijn werk.
De basis voor dat succes werd gelegd in Tilburg waar Stoop studeerde aan de Academie voor Beeldende Vorming. De Bredanaar wilde eigenlijk naar de kunstacademie, maar dat werd tegengehouden door zijn ouders. Een studie die opleidde tot (kunst-)docent, dat kon nog net. Na Tilburg volgde de Jan van Eyck in Maastricht. Daar botste hij met docent Ko Sarneel, die vond dat Stoop beter tekendocent kon worden ‘daar verder talent ontbrak’. Stoop trok zich weinig van aan, werkte onverdroten verder en won prompt in 1972 de prijs voor de beeldende kunst van de gemeente Maastricht. Over een lange neus gesproken…
Kolkende lijnen
Wat Stoop dan maakt, zijn abstract-expressionistische doeken. Uitgangspunt is het landschap, beter: het landschappelijke, maar dat wordt steeds meer naar de achtergrond gedrongen. Op de vaak zeer forse doeken kolken de lijnen, vlakken, strepen en de druppels over elkaar. Eerst in vooral grijze en witte tinten, later, eigenlijk vanaf 1978, gebruikt Stoop steeds meer kleur.
Die grote doeken, die zijn nodig want: ‘omdat die het mogelijk maken met mijn hele lijf te schilderen’, aldus de kunstenaar in de catalogus van de expo ‘Schilderkunst in Noord-Brabant na 1945’. Hij verdunt de verf met terpentine en strijkt laag over laag, dag in dag uit; wekenlang. Het gaat bij Stoop dan niet meer over het schilderij, het eindproduct, maar om het schilderen zelf, het proces. Of zoals Rudi Fuchs, directeur Van Abbemuseum het eerder formuleerde: ,,De essentie is niet dat Pieter Stoop het landschap als uitgangspunt neemt; het gaat erom hoe de beweging van verf en kleur het oppervlak transformeert in iets anders: de kunst van de schilder.”
Armando
En wat zie je dat goed in de - vaak wat oudere - schilderijen die nu in het Noordbrabants Museum hangen. Er is bijvoorbeeld een fors olieverf uit 1985 waarin kruisachtige vormen figureren en dat werk doet niet onder voor een Armando. En het schilderij uit 1992 waar prachtige blauwe en witte tinten elkaar bevechten, zet het werk van Ger Lataster vlakweg in de schaduw. Kortom: het schildersbeest is weer helemaal terug op het podium. Terecht.
‘Pieter Stoop. Groots en Wild’, Noordbrabants Museum, Verwersstraat 41, Den Bosch. Open: din t/m zon van 11-17 uur. Tot 3 oktober.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Koud water of kokend water? Zo kook je je aardappelen het best
Eet jij vaak aardappelen? En hoe maak jij ze dan klaar? De een doet het met kokend water, de ander zet ze met koud water op. Experts geven hun adviezen voor het goed klaarmaken van de pieper. -
PREMIUM
Altijd maar reizen voor je werk, is dat nou wel zo leuk? ‘Moest wel eens een verjaardag van mijn kind missen’
Elke dag na je werk naar huis, dat is niet voor iedereen de realiteit. Deze drie Nederlanders waren soms vaker onderweg dan thuis. Hoe is het om veel te reizen voor je baan en hoe gaat het thuisfront daarmee om? -
PREMIUM
Harm en Fenna zijn nét weg als een vuurbal op hun huis landt
Een knal. Een flits. En veel brokstukken. De vuurbal die het huis van Harm en Fenna Dijkhuizen uit Elburg trof, maakt indruk op de hele buurt. De schoorsteen van hun huis brokkelde af, net als een aantal dakpannen. De schrik zit er goed in. -
met video
Vrouw springt net op tijd uit hangende achtbaan in Belgisch pretpark: beugel stond nog open
Een vrouw uit het Franse Tourcoing kreeg de schrik van haar leven in pretpark Walibi België toen ze erachter kwam dat de beugel van haar stoel in de hangende rollercoaster Vampire nog niet vastzat terwijl de achtbaan al vertrok. Ze kon nog net op tijd het platform op springen. Het pretpark erkent dat er iets fout is gegaan. -
PREMIUM
Proef met ‘sociale’ rechtspraak in Wijkrechtbank Eindhoven krijgt vervolg
EINDHOVEN - De Rechtbank Oost-Brabant wil na een proef van drie jaar doorgaan met zijn ‘sociale’ rechtspraak in de wijk in Eindhoven. Dat heeft de rechtbank afgesproken in samenspraak met het Openbaar Ministerie en andere partijen.
-
Angela de Jong over genderneutrale prijs Televizier: 'Beste presentator en beste presentatrice waren juist de meest aansprekende prijzen’
-
Tachtig procent van de Europese automobilisten kent dit waarschuwingssymbool niet
Waarschuwingssymbolen in de auto die aangeven dat er iets mis is, kunnen in de loop van de tijd veranderen, vooral wanneer de techniek aan boord verandert. De opkomst van hybrides en elektrische auto's kan voor een hoop verwarring zorgen. -
Russische soldaat doorbreekt stilzwijgen met oorlogsdagboek en fileert ‘waanzin’ Russische leger
Pavel Filatyev (34) is zijn vaderland ontvlucht na het publiceren van een 141 pagina’s tellend document waarin hij zijn ervaringen aan de frontlinie beschrijft. De Russische soldaat doorbreekt hiermee het stilzwijgen: ,,Wij, Russen, hebben niet het gevoel dat het goed is wat we doen. Waar hebben wij deze oorlog in godsnaam voor nodig?”