Volledig scherm
Drie city guides, die door Helmond Marketing werden uitgegeven in het Nederlands, Duits en Engels © Helmond Marketing

'Influencers Helmond houden zich niet aan de regels'

HELMOND - De influencers die Helmond bezochten en promootten, hebben zich niet aan de regels van de Nederlandse Reclame Code Commissie gehouden. Het was voor consumenten onduidelijk dat hun reisverslagen gesponsord waren. 

,,De regels gelden voor iedereen die reclame maakt. Of dat nou een bekende Nederlander is, een bedrijf of een zogenaamde influencer", zegt een woordvoerder van de Stichting Reclame Code. Hoewel er geen officiële klachten binnenkwamen bij de stichting, werden er op sociale media vraagtekens gezet bij de publicaties van de door Helmond Marketing ingeschakelde influencers. Zij maakten reclame voor de stad, maar vertelden er niet bij dat daar iets tegenover stond. 

Gefêteerd

Op websites en op Instagram wordt Helmond door in totaal tien verschillende reis- en fotobloggers de hemel ingeprezen. Zij bezochten de stad op uitnodiging en werden daar gefêteerd met overnachtingen, diners, drankjes en persoonlijke rondleidingen. Helmond Marketing en de overkoepelende organisatie Visit Brabant verwachtten daar positieve publiciteit voor terug. 

Sancties

Dat soort uitingen moeten echter wel worden begeleid door een korte tekst, waardoor het voor consumenten duidelijk is dat het om reclame gaat. ,,Het komt niet vaak voor dat we klachten krijgen over citymarketeers. Dat is overigens nu ook niet gebeurd." De stichting kan overigens geen sancties opleggen. Wanneer een organisatie vaker de fout in gaat, dan brengt de Stichting Reclame Code dat naar buiten via een persbericht.

Aangespoord

Helmond Marketing heeft inmiddels gehandeld. ,,Wij hebben de influencer van afgelopen weekend (Liefde voor Reizen, red) gevraagd om zijn posts aan te passen en #AD toe te voegen. Waar mogelijk, heeft hij dit inmiddels gedaan." Of ook de andere influencers daartoe nog worden aangespoord, is onduidelijk.   

Poll

Ik sta achter de tweedaagse staking in het onderwijs

Ik sta achter de tweedaagse staking in het onderwijs

  • Eens (37%)
  • Oneens (63%)
3517 stemmen