Volledig scherm
Italianen eindelijk bij het kruis in Oirschot. © Bert Jansen

Italianen eindelijk bij kruis in Oirschot

OIRSCHOT - Zeven Italiaanse gasten kregen zaterdagmiddag een warm onthaal in een bos buiten Oirschot. De afvaardiging uit Premosello kreeg na 180 jaar het kruis te zien waarmee hun verre voorvader Giovanni Castione wordt herdacht.

Giovanni Castione was in 1838 een 16-jarige marskramer, die in de bossen naast de Oude Grintweg vermoord werd door de Oirschottenaar Martinus Zoeren. Zoeren kreeg de doodstraf en in de eeuwen die volgden werd er altijd een kruis onderhouden door de plaatselijke gemeenschap. Door speurwerk van Leon Vingerhoeds en een team van nieuwsgierige Oirschottenaren werd onlangs achterhaald dat slachtoffer Castione afkomstig was uit het dorpje vlakbij het Lago Maggiore. Vingerhoeds ging daar vorig jaar al langs, nu was het de beurt aan de Italianen om Oirschot te bezoeken.

Ruim een honderdtal Oirschottenaren was zaterdag afgekomen op de bijzondere gebeurtenis. Onder de Italiaanse delegatie bevond zich ook genealoog Silvano Ragozza, die zijn uiterste best doet om de toehoorders in het Nederlands toe te spreken. ,,We zijn ontroerd, omdat de Nederlandse wet twee eeuwen geleden voor iedereen hetzelfde was. Voor Nederlandse burgers en voor immigranten. We zijn ontroerd omdat de gulle inwoners van Oirschot zich zelfs vandaag nog een arme, zestien jaar oude immigrant herinneren. Dit heeft een grote symbolische waarde op dit historische moment in Europa en in Italië, waar men van de immigrant bang is en hij soms minachting veroorzaakt. Heel erg bedankt."

De Italianen plaatsten een plaquette en onthulden een bankje bij het kruis. Verder is er in museum De Vier Quartieren een expositie over de moord op Castione en er is een officieel wandelpad in gebruik genomen dat de route van het slachtoffer en de dader volgt.

Volledig scherm
Leon Vingerhoeds (donker overhemd) en Theo Cruijff bij kruis in het bos. © van de meulenhof/menno boon

Live Voetbal

home logo PSVPSV
90'+1'
2-1
ADO Den HaagADO
away logo
home logo ExcelsiorEXC
EINDE
1-1
Willem IIWIL
away logo

poll

Het volledig openstellen van de Eindhovense binnenstad voor fietsers is een prima plan

Het volledig openstellen van de Eindhovense binnenstad voor fietsers is een prima plan

  • Eens (38%)
  • Oneens (62%)
3132 stemmen