Volledig scherm
Oerle Gerard Vekemansplein met op de achtergrond de Kers © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Oerle is overlast uitgaansjeugd kotsbeu

OERLE - Knokpartijen, gesneuvelde autospiegels en rondvliegende fietsen. De overlast neemt de laatste weken weer toe bij het Gerard Vekemansplein in Oerle, tegenover uitgaanscentrum De Kers. Maar eigenlijk is die overlast al jaren gaande. ,,Als de Kers open is, dan is het raak.”

Dat zegt een buurtbewoner. Zaterdagnacht aanschouwde zij vanuit haar slaapkamer een vechtpartij op het plein. Na een Hollandse avond in uitgaanscentrum De Kers viel een groep van 15 jongeren de politie aan. ,,Sommigen gooiden zelfs met fietsen naar de politie.”

De vechtjassen probeerden hun kameraad uit handen van de agenten te houden. Uiteindelijk namen die de wapenstok ter hand. Een Eindhovenaar (18) werd aangehouden. Hoewel extreem, staat het voorval van dit weekend niet op zichzelf, zeggen omwonenden.

Tijdens de kermis in september bijvoorbeeld. Toen werd een bezoeker in elkaar geslagen. Verschillende fietsen werden gesloopt en bij een dozijn auto’s werden zijspiegels eraf getrapt, zegt Huub Stroeks, coördinator van het buurtpreventieteam.

Drankflessen

Halverwege oktober was het eveneens raak. ’s Nachts om 3 uur werden bewoners gewekt door scheurende auto’s. Knalharde muziek schalde over het pleintje. In de ochtend troffen bewoners vernielde fietsen en een plein vol lege drankflessen en lachgashulzen aan.

,,We zijn er eigenlijk al vijf jaar mee bezig”, zegt Stroeks. ,,Toen hebben we samen met toenmalig burgemeester Jack Mikkers gesproken met de politie en plaatselijke horeca.” Die gesprekken hadden effect. De overlast rond uitgaansgelegenheden nam af. Ook omdat de horeca extra personeel inzette om de terrassen rustig te houden. Stroeks: ,,Bezoekers werden actief gecorrigeerd.”

Alleen bleek dat geen duurzame verbetering. Het probleem verplaatste zich naar een stukje verderop. Daar is het Gerard Vekemansplein. Er staan wat banken en het is er niet overdreven verlicht. Ideaal voor ruziezoekers.

Slopen

Die zijn er dan ook regelmatig te vinden, meent een andere buurtbewoner. ,,Ik snap best dat ze luidruchtig zijn als ze naar buiten komen”, zegt ze. ,,Maar als ze hier voor de deur blijven hangen en dingen slopen, wordt het natuurlijk vervelend.”

Eigenaar van De Kers, John Schellekens, benadrukt dat niet zeker is dat de overlastgevers ook zijn bezoekers zijn. ,,Het is zeker niet zo dat er structureel agressie en overlast is als wij open zijn”, zegt hij. ,,Verder wil ik nu niet reageren en eerst overleggen met de politie en gemeente.”

Camerabeelden

Eerst overlegt de veiligheidscoördinator van Veldhoven dinsdagmiddag met betrokken bewoners. Daarbij zal ook waarnemend burgemeester Letty Demmers aanwezig zijn. De gemeente spreekt overigens over een losstaand incident.

De politie laat weten dat het de beschikking heeft over verschillende camerabeelden. ,,Die zijn we aan het bestuderen”, aldus een woordvoerder. ,,Er zijn nog geen andere verdachten aangehouden.”

Buurtbewoners vrezen ondertussen voor het volgende feest in De Kers. Op 24 november komt de Tilburgse rapper Boef optreden. ,,We zijn wel bang voor wat ons dan weer te wachten staat”, zegt Stroeks. ,,We zijn het echt zat. Die overlast moet gewoon een keer ophouden.”

Volledig scherm
Een emmer vol gevonden drankflessen op het Gerard Vekemansplein. © Merlijn Van Dijk

poll

Het volledig openstellen van de Eindhovense binnenstad voor fietsers is een prima plan

Het volledig openstellen van de Eindhovense binnenstad voor fietsers is een prima plan

  • Eens (37%)
  • Oneens (63%)
2003 stemmen