Ombouw Phileas naar waterstofbus maanden vertraagd

EINDHOVEN - De ombouw van 2 Phileas voertuigen - de laatste 2 die in de regio blijven rondrijden - neemt wat meer tijd in beslag dan gepland. Eigenlijk hadden de 2 bussen op waterstof al bij de nieuwe dienstregeling van Bravo begin december de weg op gemoeten. 

De upgrade van de Phileassen die eerder in Amsterdam rondreden - ook toen al op waterstof - wordt nu naar verwachting eind deze maand afgerond.

VDL
Voor deze klus tekent VDL in Valkenswaard. Volgens een woordvoerder van het bedrijf gaan de twee bussen vermoedelijk begin maart de weg op. Ze gaan rijden op dezelfde hov-trajecten als de elektrische bussen.

De achttien meter lange gelede voertuigen wijken in kleur af van de rest van het roodwitte wagenpark; ze zijn blauw met wat rode accenten. Ook gaat het om een nieuwere versie, die uiterlijk verschilt van de in Eindhoven vertrouwde exemplaren. 

De Phileassen worden bijgetankt op de Automotive Campus in Helmond, waar een tankstation voor waterstof staat. Met de ombouw van de bussen is een bedrag van twee miljoen euro gemoeid. Het project wordt gefinancierd door het rijk, de provincie, VDL en busmaatschappij Hermes.

Volledig scherm
De Phileas. © Menno Boon
Volledig scherm
De twee Phileassen op waterstof gaan vermoedelijk vanaf maart de weg op. Ze zijn bijna klaar volgens VDL en staan al bij Hermes in Eindhoven. © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Poll

Burgemeester Jorritsma moet demonstraties van Pegida blijven verbieden

Burgemeester Jorritsma moet demonstraties van Pegida blijven verbieden

  • Eens (27%)
  • Oneens (73%)
6747 stemmen