Volledig scherm
Plan Celsius in Woensel-West. © Jesper de Vaan

Plan Celsius geeft Eindhovense wijk kleur

EINDHOVEN - Veel bewoners zijn nog druk aan het klussen in hun nieuwe huis in Plan Celsius. Donderdagavond werden echter collectief de kwasten en boormachines neergegooid voor de officiële opening van het nieuwe stukje Woensel-West. Een kleurrijk stukje, al zijn de meningen daarover verdeeld.

Zelfs voor Niels Bakkerus, de kunstenaar zelf, is de onthulling van zijn eigen werk waarmee de wijk wordt ingeluid nog een verrassing. De plafondschildering in de poort aan de Edisonstraat is al even klaar, maar beleeft met het aanspringen van talrijke lampjes nu zijn finishing touch. De andere 6 schilderingen –geïnspireerd op de naamgevers van de wijk, uitvinders en wetenschappers- moeten over twee weken helemaal af zijn.

Of Anne-Claire Pap dat lukt, is zeer de vraag. “Maar het is al leefbaar”, lacht ze. Drie weken geleden ontvingen zij en haar vriend Dennis Biesbroeck de sleutel. “Het kleurrijke van de wijk en de diverse bewonerssamenstelling spreken me aan.” Bijna alle huizen, die Trudo vanaf mei gefaseerd opleverde, hebben een kleurtje op de gevel, waardoor het de sfeer ademt van een medina. Anne-Claire spreken die kleurtjes wel aan. Haar huis is felblauw. “Mijn lievelingskleur.” Veel nieuwe wijkbewoners zijn enthousiast over de kleurtjes.

Bonte kermis

Medine Yen is minder te spreken over het kleurrijke karakter. “Waarom hebben ze het niet gewoon de kleur van bakstenen gelaten?” Hij woont al twintig jaar in de wijk en vertolkt de mening van menig oorspronkelijk bewoner. Hij krijgt bijval van Mevrouw Janssen, die tegenover de nieuwbouw woont. “Van mij hoeft die bonte kermis niet.” Zij kreeg het hele bouwtraject – van de sloop van de oude huizen in 2014 tot de oplevering- live mee vanuit haar woonkamer. Ongeveer een derde van de bewoners keerde terug naar de nieuwbouw. Zelf wilde Yen absoluut niet weg. “Dit is mijn wijkje waar ik de mensen ken. Elders begin ik weer op nul.” Behalve de kleur is hij erg te spreken over zijn huis, vooral dat zijn vier kinderen nu hun eigen kamer hebben. “Alleen de woonkamer is erg klein.” Plek voor zijn oude eettafel is er niet.

Divers

Een derde van de bijna honderd huizen – 63 (gezins)woningen en 34 studio’s boven winkeltjes aan de Edisonstraat- zijn toegewezen aan de hand van motivatiebrieven waarin geïnteresseerden moesten aangeven waarom ze in de wijk willen wonen. De rest werd verloot via Wooniezie. Zo kwamen Svenja Lucassen en Niels van de Rijt aan hun studio waar veel twintigers en dertigers wonen. Svenja komt uit Schijndel maar kende de wijk al van vroeger. “Dit is nog steeds echt Woensel-West alleen dan moderner en meer divers.”

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

poll

Goed idee als buurtkermissen niet tegelijk met Park Hilaria draaien

Goed idee als buurtkermissen niet tegelijk met Park Hilaria draaien

  • Eens (74%)
  • Oneens (26%)
1281 stemmen