Volledig scherm
Zo liggen de stenen er bij op het Ameideplein in Helmond © Fotomeulenhof

Wandelaars struikelen over peperdure straatstenen op Ameideplein in Helmond

HELMOND - De losliggende stenen op het Ameideplein zorgden het afgelopen weekend voor een nieuw slachtoffer, dat ernstig gewond raakte. ,,Elke zaterdag gaan er hier wel twee of drie tegen de vlakte."

Hoe moet het nu toch verder op het Ameideplein? De losliggende en opstaande natuurstenen blijven voor serieuze problemen zorgen. Tijdens de zaterdagmarkt ging er weer iemand hard onderuit. ,,Een oudere man struikelde en viel voorover. Hij had een bebloed gezicht, zijn kunstgebit was in tweeën gebroken", vertelt William Verkoelen, die het zag gebeuren. ,,We hebben hem op de been kunnen helpen. Maar dit kan zo echt niet langer doorgaan."

Quote

Elke zaterdag zie ik er wel twee of drie tegen de grond gaan.

Harrie Swinkels, marktkoopman

Dure stenen uit China

Het Ameideplein ging vijf jaar geleden op de schop. Er werden speciale stenen uit China ingevlogen, maar de ellende begon al snel. Het cement tussen de dure stenen bleek niet goed te hechten. De gevolgen: gaten, kieren en vooral struikelende personen. ,,Elke zaterdag zie ik er wel twee of drie tegen de grond gaan", zegt marktkoopman Harrie Swinkels. ,,En dat al meer dan een jaar lang. Het is onbegrijpelijk dat de gemeente hier niets aan doet."

Volledig scherm
Zo liggen de stenen er bij op het Ameideplein in Helmond © Fotomeulenhof
Quote

Op het Ameide­plein wordt het alsmaar gevaarlij­ker.

Fons van de Vorst, voorzitter Marktpromotie Helmond

Dat vindt ook Fons van de Vorst, voorzitter van Marktpromotie Helmond. ,,We zijn het gesprek al meermaals aangegaan met de gemeente. Ik hoor ook de geluiden van mensen die struikelen en gewond raken. Er moet nu een oplossing komen, want op het Ameideplein wordt het alsmaar gevaarlijker", vindt Van de Vorst. ,,Je krijgt nu een situatie waarin mensen een bezoekje aan de markt koppelen aan een zeker risico. Maar de markt zelf is niet gevaarlijk, het zijn die stenen." 

Quote

Ik moest worden geopereerd en heb in totaal vier weken thuisgeze­ten.

Monique Hermens, slachtoffer

Excuses

Monique Hermens kwam afgelopen september ook ten val op het Ameideplein. Ze liep een scheurtje in haar meniscus op. ,,Ik moest worden geopereerd en heb in totaal vier weken thuisgezeten", vertelt de 51-jarige Helmondse. Ze maakte melding bij de gemeente, maar hoorde helemaal niets. ,,De excuses van de gemeente kwamen pas in tweede instantie, toen er weer iemand was gevallen. Op dat moment zagen ze ook mijn melding en kwamen ze bij mij terug met verontschuldigingen."

850.000 euro

De reconstructie van het Ameideplein kostte destijds 850.000 euro. Om de veiligheid van het plein te bevorderen, koos de gemeente ervoor om met regelmaat zand tussen de stenen te vegen. Vorig jaar werd er vanuit het stadskantoor al bevestigd dat er een structurele oplossing moet komen. Ook het SBS6-programma 'Van onze centen' besteedde onlangs aandacht aan de situatie op het Ameideplein. 

Quote

Op plekken waar de bestrating niet veilig is worden de stenen verwijderd. Deze plekken worden opgevuld met asfalt.

Woordvoerder gemeente Helmond

Maatregelen

Na het incident van afgelopen weekend heeft de gemeente besloten maatregelen te nemen. ,,We hebben de situatie deze week opnieuw beoordeeld. Tot nu toe is de bestrating elke keer recht gelegd als dat nodig was. Dat vinden we nu echter niet meer voldoende", zegt een woordvoerder. ,,Daarom gaan we andere maatregelen nemen. Op plekken waar de bestrating niet veilig is worden de stenen verwijderd. Deze plekken worden opgevuld met asfalt. Het beeld van het plein wordt er niet mooier van, maar de veiligheid van de bezoekers staat voorop."

Poll

Rubberkorrels toch schadelijk. Sport- en speelvelden met deze korrels moeten vervangen worden.

Rubberkorrels toch schadelijk. Sport- en speelvelden met deze korrels moeten vervangen worden.

  • Eens (80%)
  • Oneens (20%)
1245 stemmen