Volledig scherm
Het Pieter van den Hoogenband zwemstadion waar dit weekeinde de World Cup zwemmen wordt gehouden. © Foto: SCS/Sander Chamid

Zwemstadion Eindhoven voelt deze World Cup als een boksarena

EINDHOVEN - Het Pieter van den Hoogenband zwemstadion is gehalveerd tot 25 meter voor de World Cup zwemmen van dit weekeinde. Het krijgt de sfeer van een boksarena.

In drie dagen tijd hebben dertig mensen van Tig Sports het Pieter van den Hoogenband zwemstadion omgebouwd tot een sfeervolle arena. Komend weekeinde gaan de beste zwemmers ter wereld er op jacht naar records en punten voor de FINA Swimming World Cup 2018. Eindhoven is de derde van zeven steden waar de wedstrijden dit najaar worden gehouden. Hierna volgen Boedapest, Peking, Tokio en Singapore.

Olympisch kampioen Pieter van den Hoogenband deed in 2016 zijn beklag over het gebrek aan sfeer tijdens de jaarlijkse Swim Cup in zijn thuisbad. Daarop namen de gemeente Eindhoven, de provincie en zwembond KNZB het bureau Tig Sports in de arm. Dat zette het stadion vorig jaar voor het eerst volledig op zijn kop. Met succes, en dat krijgt nu een vervolg. Ook ditmaal wordt ingezet op een combinatie van topsport en show, met lichteffecten en interviews direct na de wedstrijden. Ook zijn er kinderactiviteiten. Van vrijdag tot en met zondag is in het water steeds iets te doen.

Nederlands record

Yvonne Tamminga, zelf oud-zwemster, werkt voor Tig Sports. Haar man Sebastiaan verwacht dat zijn Nederlands record van 22.79 seconden op de 50 meter vlinderslag komend weekeinde sneuvelt. Yvonne wijst op het zwembad, dat voor de kortebaanwedstrijden met een verplaatsbare brug is gehalveerd. Op het deel van het bad dat niet wordt gebruikt, is een tribune gebouwd met 600 zitplaatsen. ,,Zo zit het publiek bijna bovenop de zwemmers”, zegt ze. ,,Dat is goed voor de ambiance. Ook de zwemmers waarderen dat, bleek uit de reacties vorig jaar.” Aan de zijkant van het bad zijn nog eens honderd plaatsen toegevoegd. 

Duikers monteerden onder water steigerpalen voor de tribune. Aan het plafond zijn rails met gekleurde spots gemonteerd. Die moeten zorgen voor extra sfeer als de presentator of een zwemmer aan het woord komt, of tijdens opzwepende muziek. De grote ledlampen, nodig voor de tv-opnames, gaan dan even uit.

Zwembad

Eindhoven heeft als enige Nederlandse stad een zwembad dat geschikt is voor wedstrijden op dit niveau. ,,Het Amsterdamse wedstrijdbad telt slechts acht banen en geen tien”, weet Tamminga. Ze verwacht dat de 3.500 zitplaatsen net als vorig jaar uitverkocht zullen worden. 

Kaartjes zijn te bestellen via de website.

Poll

Zorgaanbieders mogen geen winst maken

Zorgaanbieders mogen geen winst maken

  • Eens (87%)
  • Oneens (13%)
1289 stemmen