Volledig scherm

'Betaald voetbal was niets voor mij'

EINDHOVEN - Hij stond bij Veloc in de begin jaren negentig te boek als een groot talent. Op zijn twaalfde kon Emile van de Meerakker (28) al kiezen tussen PSV en Willem II. Het werd de jeugd van de tricolores. "De begeleiding bij Willem II stond bekend als zeer kundig. En bij PSV werden al gauw talenten uit het buitenland gehaald."


Van de Meerakker dwong jaren later in Tilburg zelfs een vijfjarig contract af. "In 2003 raakte ik geblesseerd aan mijn linker knie en dat is nooit echt weggegaan", aldus de politierechercheur in opleiding. "Op aanraden van Fred van der Hoorn heb ik het nog een half jaar bij FC Den Bosch geprobeerd. Maar de blessure bleef. Toen ben ik in 2004, na een tweede operatie, teruggegaan naar de amateurs. Via mijn zaakwaarnemer Sjef Blatter (neef van UNA-voorzitter Jos Blatter) ben ik in Zeelst terechtgekomen."

Van de Meerakker is blij dat hij aan de betaalde sector heeft mogen ruiken, maar is nog veel contenter dat hij er ook weer weg is. "Het betaaldvoetbalwereldje is de mijne niet. Daar lopen te veel enge mensen rond die hun ego belangrijker vinden dan wat en wie dan ook. Dat kan niet want voetbal is uiteindelijk toch een teamsport. Ik wilde niet veranderen om zo de top te bereiken."


De Eindhovenaar is aan zijn vijfde seizoen op sportpark Zeelst bezig en heeft het prima naar zijn zin. " Bij UNA staan de prestaties op zondagmiddag voorop en daarnaast moet het ook gezellig zijn. Ik hoef hier ook maar twee keer in de week te trainen. Dat komt, zeker voor mijn knie, goed uit. Hier heb ik het plezier in het voetbal teruggekregen. Daar ben ik bijna drie jaar naar op zoek geweest."

Nu de topklasse in zicht komt proberen de Zeelsternaren wanhopig aan te haken. Van de Meerakker: "We bepalen vooraf geen doelstellingen. Vaak beginnen we aan een seizoen en zien wel hoe het gaat lopen. Naarmate de competitie vordert worden de verwachtingen bijgesteld. Het zou leuk zijn als we de topklasse eens mee konden maken."


Het klinkt bij Van de Meerakker bijna als een hartekreet. "Ik kom het best tot mijn recht in het centrum van de verdediging. Daar kan ik iets betekenen. Dat weten ze bij UNA ook. Op die positie heb ik bij Willem II mijn contract afgedwongen. Ik had de pech dat Joris Mathijsen voor me stond. Zo kwam ik maar tot drie duels in de hoofdmacht. Bij een linksback is het toch vaak van 'hij is links en kan toevallig nog verdedigen ook', dus zullen we hem maar op de linkervleugelpositie zetten."

Zondag speelt de verdediger met UNA tegen hekkensluiter Papendrecht. De Zeelsternaren staan in de strijd om de tweede periodetitel een punt achter koploper Gemert. "Tegen laaggeplaatsten hebben we het altijd moeilijk. Dan moeten we het spel maken. Ze hebben gemiddeld meer dan drie doelpunten per wedstrijd tegen (34 treffers uit elf duels). Dat moet, hoewel alle ploegen in de hoofdklasse erg aan elkaar zijn gewaagd, toch perspectief bieden. En dan staan we ineens weer in de picture."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

poll

Bravoflex-busjes zijn een goed alternatief voor vaste buslijnen

Bravoflex-busjes zijn een goed alternatief voor vaste buslijnen

  • Eens (55%)
  • Oneens (45%)
1893 stemmen