Volledig scherm
PREMIUM
Jan en Hanne Cremers rondom één van de jonge notenbomen, met hun kinderen (vlnr) Neele (5), Jante (8), Gust (6) en Line (3). © Jean Pierre Reijnen

‘Agroforestry’ in Westerhoven: walnoot en koe gaan prima samen

WESTERHOVEN - Jan en Hanne Cremers combineren sinds vorig jaar een bescheiden kudde vleesrunderen met walnotenteelt. De notenboom is bezig aan een stille opmars op agrarische bedrijven.

Naast boerderij de Hanne Hoeve in Westerhoven lag een jaar geleden nog gewoon een vlak en groen weiland. Wie binnenkeek, trof er een oude melkstal aan, die al een jaar of wat buiten gebruik was. Het bedrijf van Jan en Hanne Cremers heeft in korte tijd echter een heel ander aanzien gekregen. In de weide zijn een stuk of vijftig notenbomen volop aan het groeien. Midden tussen de hoog opschietende klaverbloemen, die zorgen voor een vruchtbare bodem waarop de walnoot goed gedijt. In de melkstal van weleer staat een nu nog wat provisorische machine, die zo'n veertig kilo noten per uur kan kraken. En waar uiteindelijk een kraakheldere, gelige walnotenolie uit sijpelt. ,,Je moet er niet in bakken", benadrukt Hanne Cremers. ,,Maar het is heerlijk over salades en pasta, of bij de aardappels.”