Huub van der Krogt.
Volledig scherm
Huub van der Krogt. © FotoMeulenhof

Amateurschilder uit Bladel wint prijs: ‘Schilderen is een onvoorspelbaar proces’

BLADEL - Brabantse zandpaden was dit jaar het thema van de stichting De Brabantse Hoeders. Onderdeel daarvan was een schilderwedstrijd. Huub van der Krogt uit Bladel won de publieksprijs.

Het winnende schilderij: Zandpad op Cartierheide
Volledig scherm
Het winnende schilderij: Zandpad op Cartierheide © Jan Smets

‘Ik zocht naar een karakteristiek zandpad”, vertelt de amateurschilder in zijn verbouwde Bladelse boerderij. Op de Cartierheide in Hapert vond hij de plek om die in olieverf te vangen: ,,Ik heb wat geschoven tot het helemaal klopte. Beeld, compositie, lichtval, het moet samen perfect zijn voor mij. Dat wil ik vastleggen. Dat betekent voor mij schilderen.”

Hij klinkt rustig en bedachtzaam, maar er spreekt een enorme gedrevenheid uit de wijze waarop Van der Krogt zijn kunstzinnigheid beleeft. ,,Het is bijna therapeutisch. Ik hoor of zie niks als ik met een werk bezig ben en de inspiratie er is. Dan blijft het licht ’s nachts wel eens branden. Het is een onvoorspelbaar proces. Het begint met een beeld dat me trekt of een persoon die me boeit. Daar ga ik mee aan de slag”, legt Van der Krogt uit.

Hij werd 71 jaar geleden in Zoeterwoude geboren. Een leraar van de LTS suggereerde de kunstacademie, maar zijn vader vond het beter, dat hij zijn bouwopleiding afrondde. In 1972 trouwde hij en kwam naar de Kempen. Het opknappen van de leegstaande boerderij aan de Hofstad was een megaklus. Toen die klaar was, meldde hij zich in 1992 alsnog voor een opleiding. Op de Academie voor Schone Kunsten In Arendonk ging een wereld voor hem open: ,,Acht jaar lang. Elke zaterdag en zondag.” Van der Krogt bleef zich ontwikkelen. Hij werd lid van schildersvereniging De Rietpen en regelmatig is hij te vinden in het Zeeuwse Domburg waar hij tussen professionele kunstenaars leert zijn impressionistische toets te verbeteren.

Het resulteerde in meerdere prijzen en erkenningen. Dit jaar won Van der Krogt nog de Jeroen Bosch prijs met een afbeelding van de Bosche Schutterij. Zijn prijswinnende schilderij dat uit 120 werken werd gekozen, is niet meer in zijn bezit. Het is verloot onder de stemmers. ,,Gelukkig kwam het bij iemand terecht, die op mijn werk heeft gestemd”, lacht Van der Krogt. Het werkstuk is karakteristiek voor zijn stijl. ,,Ik werk met een losse penseeltoets op het doek. De juiste compositie is mijn uitgangspunt. Ik weet nooit waar het eindigt.”