Barbecue-rook trekt op boven de brouwerijtuin in Vessem

VIDEOVESSEM - Vier gerenommeerde pitmasters probeerden zaterdag in de brouwerijtuin in Vessem het publiek te verrassen met hun barbecuecreaties. Wie viel uiteindelijk het best in de smaak?

Quote

De rookkast wordt gestookt op kolen en nat beukenhout. De zalm wordt anderhalf uur gerookt op een tempera­tuur van ongeveer 22 graden

Corné Huijgens

,,Er moet hier meer leven in de brouwerij komen”, vindt Teun Soetens. Samen met Marrit Maas is hij nu een dik jaar uitbater van café-restaurant De Gouden Leeuw. Ze bedachten een barbecuefestival in de brouwerijtuin van Beerze bier. ,,Er moest een festival bij komen in Vessem. Beerze bier wordt vaak gekoppeld aan barbecueën.”

In een decor van Amerikaanse oldtimers en strobalen geniet het publiek zaterdag van live optredens en gerechten van de barbecues. Voor Corné Huijgens is het een thuiswedstrijd. De chef-kok van De Gouden Leeuw biedt zijn specialiteit aan: huisgerookte zalm. Trots opent hij de deur van de rookkast. Als de rook is opgetrokken, worden enkele zijden zalm zichtbaar. ,,Die hebben eerst 24 uur in de pekel gelegen. De rookkast wordt gestookt op kolen en nat beukenhout. De zalm wordt anderhalf uur gerookt op een temperatuur van ongeveer 22 graden. Dat heet koud roken.”