Beatrix onthult tegelkunstwerk in Bergeijk

VIDEOBERGEIJK - ,,Dank u zeer. Ik heb bijzonder van het bezoek genoten.” Met die woorden gericht aan gastheer Jan Burgmans sloot prinses Beatrix zaterdag eind van de morgen haar bezoek af in Bergeijk. Ze onthulde daar een tegelreliëf van Ad Dekkers.

Het reliëf ligt bij de Ploeg, het monumentale gebouw van architect Gerrit Rietveld. Bruns is het bedrijf dat daar is gehuisvest. Burgmans is de directeur.   

Volledig scherm
Prinses Beatrix bij Bruns in Bergeijk. © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Bij de onthulling was de Erfgoedvereniging Heemschut betrokken. De prinses is beschermvrouwe van Heemschut. De monumentenwerkgroep van Heemschut was al jaren op zoek naar een goede plek voor het kunstwerk dat jaren in Gouda opslag heeft gelegen. Op verzoek van Heemschut kwam Burgmans naar Gouda om het te bekijken. Hij was meteen verkocht.

,,Het kunstwerk is ooit wit geweest", zegt Jan Burgmans. ,,Toen mijn vrouw Tiny en ik het zagen was het zwart. Maar we zagen meteen dat het een mooie vorm heeft met een mooi reliëf. Wij houden van mooie dingen en daarom is het geweldig dat het hier een plaatsje heeft gekregen. En we zijn natuurlijk zeer vereerd dat de prinses het is komen onthullen.” 

Joost de Backer en Tiny Dekker zijn de Bergeijkse metselwerkers die de tegels voor het kunstwerk hebben gelegd. Hun collega Davy de Laat uit Reusel kon zaterdagmorgen niet bij de onthulling aanwezig zijn. Het drietal heeft drie weken gewerkt om de tegels precies op hun plaats te leggen.

,,We zijn gewend om muren van woningen te metselen, niet van kunstwerken", zegt Dekker. Daarom is  het leuk om ook dit eens te doen", vult De Backer aan. ,,We zagen nog dat er een klein foutje in zat, maar dat hebben we zelf snel kunnen herstellen.”

Volledig scherm
Prinses Beatrix. © Fotopersburo van de Meulenhof bv
Volledig scherm
Prinses Beatrix bij Bruns in Bergeijk. © Fotopersburo van de Meulenhof bv
Volledig scherm
Bij de onthulling was de Erfgoedvereniging Heemschut betrokken. © Fotopersburo van de Meulenhof bv
Volledig scherm
De prinses is beschermvrouwe van Heemschut. © Fotopersburo van de Meulenhof bv
Volledig scherm
Prinses Beatrix maakt met een klein gezelschap een rondje om het reliëf van Ad Dekkers in Bergeijk.