Volledig scherm
PREMIUM
De houwitser wordt voorzichtig op het terrein van De Vier Quartieren gehesen. Han Smits van het Kapittel Oirschot en Jan van Vroenhoven van heemkundekring Den Beerschen Aard kijken toe. © R Ensvanginneken

Beerse kanon dat Oirschotse toren in puin schoot ‘even terug’

OIRSCHOT - Een originele houwitser arriveerde vrijdag bij Museum de Vier Quartieren in Oirschot. Exact zo’n kanon verwoestte in 1944 de Sint Petrusbasiliek.

Even na twaalven komt er een telefoontje van Jan van Vroenhoven van heemkundekring Den Beerschen Aard. ,,Ze zijn er zo: ze zijn al voorbij Sint-Oedenrode’’, weet hij te vertellen. ,,’Ze’ is een delegatie van de werkgroep die zich bezighoudt met de bevrijding van Oirschot, met vertegenwoordigers van de heemkundekringen van De Beerzen en Oirschot, het Kapittel van Oirschot en Museum de Vier Quartieren. Zij hebben zojuist een stuk houwitser geschut opgehaald bij Oorlogsmuseum Overloon. Enkele minuten later al wordt het 1700 kilo zware gevaarte vanaf de vrachtwagen op het binnenterrein van De Vier Quartieren getakeld.

  1. Deze Brabantse podcasts zijn het luisteren waard

    Deze Brabantse podcasts zijn het luisteren waard

    Podcasts zijn het helemaal. Ooit bedacht om bestanden op te nemen in RSS-feeds, nu niet meer weg te denken uit het medialandschap. Ze gaan over nieuws, sport, kunst&cultuur, levensvragen en zelfs tieten. Over elk denkbaar onderwerp is wel een podcast te vinden. Om je wegwijs te maken door de vele gesprekken en het oeverloze geouwehoer, hebben we een geheel willekeurige lijst gemaakt met podcasts die een link hebben met Brabant. Aanvullingen zijn welkom via dit e-mailadres.