Volledig scherm
De beoogde plek voor de megastal in Spoordonk. © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Begin van het einde voor megastal in Spoordonk?

Natuur- en milieuclubs en omwonenden zijn blij met de uitspraak over de plannen voor een groot varkensbedrijf in Spoordonk. ,,Dit is een doorbraak.”

Hoe verstrekkend de gevolgen zijn voor andere veebedrijven en vergunningsprocedures, daarover buigen juristen zich nu het hoofd. Zeker is dat de milieu- en natuurverenigingen de uitspraak van de rechtbank rond de beoogde varkensstal in Spoordonk koesteren als een prominente scalp. ,,Het is voor ons een bevestiging. Dit soort intensieve veehouderijen dicht bij natuurgebieden, dat kan niet meer", zegt Femke Dingemans, de nieuwe directeur van de Brabantse Milieufederatie (BMF).

Komt er een stal voor ruim 15.000 biggen en enkele honderden vleesvarkens aan de Logtsebaan 2 in Spoordonk, pal tegen beschermd natuurgebied de Kampina? Die vraag houdt de gemoederen in en rond Oirschot al lange tijd bezig. Behalve ondernemer Johan van Hal is eigenlijk niemand voor, maar gemeente en provincie zagen geen mogelijkheden om de plannen tegen te houden.

De Bossche rechtbank heeft nu voor een wending gezorgd. Zowel de gemeente Oirschot als de provincie krijgt een forse tik op de vingers. Kort gezegd; de overheden hebben onvoldoende in beeld gebracht welke impact het nieuwe bedrijf heeft op natuur en milieu.

Stikstof

De bal ligt nu bij de provincie, die van de rechter opnieuw moet bepalen of de natuurvergunning uit 2013 overeind kan blijven. Dat is maar zeer de vraag, want er is de laatste jaren veel veranderd. Inmiddels is duidelijk geworden dat Nederland de eigen Natura 2000-gebieden, zoals de Peel en de Kampina, onvoldoende beschermt tegen de schadelijke uitstoot van stikstof. De Raad van State zette begin dit voorjaar een dikke streep door de PAS (Programma Aanpak Stikstof). Tijdens de zitting over de Logtsebaan in juni gaf de provincie al openlijk toe dat er anno nu geen toestemming was verleend voor Van Hals plannen in Spoordonk.

De rechtszaak werd aangespannen door de Brabantse Milieu Federatie (BMF), Natuurmonumenten en een aantal bezorgde omwonenden. Zeker is dat bouw van de megastal op de lange baan is geschoven.

Toine Cooijmans van Natuurmonumenten noemt de uitspraak 'goed nieuws voor de Kampina'. Hij denkt dat de megastal aan de Logtsebaan 'er niet meer gaat komen'. ,,Het college van Gedeputeerde Staten heeft uitgesproken dat ze aan de stikstofdoelstellingen wil voldoen. We zijn wat dat betreft nog ver van huis; de uitstoot moet nog heel fors omlaag. Hoe bont zou het dan zijn als er juist een nieuwe stikstofbron bijkomt op deze locatie?”

Doorbraak

Jeroen Pijnenburg spreekt namens de omwonenden van een 'doorbraak na een jarenlange strijd'.

Hij hekelt de wijze waarop de gemeente heeft gehandeld. Eerst de oude vergunningen intrekken, daarna dat besluit weer ongedaan maken en alsnog een nieuwe vergunning afgeven. ,,En vervolgens krijg je zo'n veeg uit de pan van de rechtbank", zegt Pijnenburg. ,,Je moet je afvragen wat voor kenniscentrum je nog bent of wilt zijn als gemeente, die zich in deze zaak allerminst een betrouwbare overheid heeft getoond."

Varkenshouder Van Hal was gisteren niet bereikbaar voor commentaar. De gemeente Oirschot en de provincie konden gisteren nog niet reageren.