Volledig scherm
De splitsing Neerrijt-Hoge Rijt.

Bergeijk pakt wegen aan

BERGEIJK - Opknapbeurt voor traject Luyksgestel-Bergeijk en de splitsing Rijt-Neerrijt in Luyksgestel.

Bergeijk trekt ruim een miljoen euro uit voor aanpassingen aan wegen. Die betreffen de doorgaande weg van Luyksgestel naar Bergeijk en de splitsing Neerrijt, Hoge Rijt, Rijt in Luyksgestel.

Dat staat in de Programmabegroting 2019-2022. Het werk aan de doorgaande weg Luyksgestel-Bergeijk, de zogeheten Zuidelijke Randweg, sluit aan op eerdere werkzaamheden aan de Loonsebaan en het traject van Bergeijk naar Westerhoven. De gemeente trekt er acht ton voor uit om de Zuidelijke Randweg qua inrichting gelijk te laten zijn aan de eerder aangepakte trajecten.

Vijf kruispunten

Hiervoor worden vijf kruispunten in het traject aangepast. De weg wordt zo ingericht dat de maximumsnelheid omlaag gaat. Bovendien moet de weg voor voetgangers makkelijker over te steken zijn.

Twee ton reserveert Bergeijk voor het aanpassen van de splitsing Neerrijt, Hoge Rijt, Rijt. Deze wordt ingericht als dertig-kilometerzone. Dat gaat ook gelden voor de directe omgeving.

Om dat voor elkaar te krijgen moet de splitsing in zijn geheel op de schop. Ook delen tot aan de splitsing worden ingericht als dertigkilometerzone. Dat geldt bijvoorbeeld voor het weggedeelte vanaf de bebouwde kom van Luyksgestel tot aan de genoemde splitsing.

Tegelijkertijd wordt ook de splitsing Rijt-Zoeferbeemd opnieuw ingericht. De gemeente kijkt of er nog andere werkzaamheden kunnen worden gerealiseerd in het kader van groot onderhoud. Bergeijk probeert in dat verband altijd zoveel mogelijk werkzaamheden te combineren. Daarnaast heeft de gemeente een aantal projecten in de planning gezet waarin straten worden aangepast op het gebied van mobiliteit, verlichting en mogelijke wateroverlast.

Voor volgende jaar zijn dat de Hoeverstraat en de Zandstraat in Westerhoeven. Het jaar daarna gaat het om de Kleine Broekstraat in Bergeijk en de Koperteutenstraat in Luyksgestel.

In 2021 betreft het de Hasseltsestraat in Luyksgestel en de Industrieweg in Bergeijk, gevolgd door de Industriestraat, Eijkereind en de Burgemeester Magneestraat, alle drie in Bergeijk.