Volledig scherm
Weebosch krijgt een betere fietsverbinding met Luyksgestel. © René Manders

Bergeijk reserveert miljoenen voor fietspaden

BERGEIJK - Bergeijk heeft 2,5 miljoen euro klaarliggen voor zes nieuwe en betere fietspaden tussen de zes kernen. Dat is minder dan de 6,8 miljoen euro die nodig is. De gemeente gaat er vanuit dat subsidies een groot deel van het tekort kunnen slechten. 

Bergeijk wil graag dé fietsgemeente worden van Brabant en het liefst van het hele land, aldus wethouder Mathijs Kuijken. ,,Fietsen is natuurlijk duurzaam en goed voor de gezondheid", zegt hij. ,,We willen graag dat onze inwoners en scholieren makkelijk en veilig van dorp naar dorp kunnen fietsen. Los daarvan is het ook goed voor toeristen. Bergeijk is tenslotte een recreatieve gemeente.”

Voor de verbindingen is een prioritering aangebracht, omdat ze niet allemaal tegelijk gerealiseerd hoeven en kunnen worden. Drie paden staan op de eerste plaats. Het betreft de fietsverbinding van de gemeente Bergeijk met het stedelijk gebied van Eindhoven, die van Weebosch naar Luyksgestel en die van Walik naar Steensel. De laatste betreft maar een kort stuk, omdat het merendeel op Eersels grondgebied ligt. Die gemeente gaat ook hiermee aan de slag. 

,,We zijn bezig met de voorbereidingen, maar er moet ook grond voor aangekocht worden", zegt wethouder Kuijken. ,,Het zou kunnen dat dat langer gaat duren. We zetten ze alle drie op een, omdat straks wel blijkt dat er een sneller aangelegd kan worden dan de andere.”

Grondgebied Eersel 

Op plaats twee komt een ander belangrijk fietspad, dat van de Eerselseldijk tussen Bergeijk en Eersel. Over dit pad rijdt veel schoolgaande jeugd. Dit project heeft veel te maken met de aanleg van de Diepveldenweg, de noordelijke randweg van Bergeijk. Die weg kruist de Eerselsedijk. ,,Eer we met dat fietspad aan de slag kunnen zijn we anderhalf à twee jaar verder.” Ook hier geldt dat het merendeel op grondgebied van Eersel ligt.

De twee verbindingen die overblijven, krijgen prioriteit drie. Zij zijn vooral van recreatieve aard. Het gaat om de verbinding Westerhoven richting de Kempervennen en om de Witrijt richting Eersel. 

Alle tracés zijn al bekend. Soms liggen ze op de openbare weg of ernaast. In een enkel geval gaat het om een nieuw pad in het vrije veld.