Volledig scherm
Camping De Zwarte Bergen in Luyksgestel. © Jean Pierre Reijnen

Bergeijk tikt eigenaar Zwarte Bergen op de vingers voor het plaatsen van woningen voor arbeidsmigranten

BERGEIJK - Werkconsult Beheer, de nieuwe eigenaar van camping De Zwarte Bergen in Luyksgestel, is al begonnen met het plaatsen van units voor arbeidsmigranten. De gemeente Bergeijk heeft het bedrijf daar op aangesproken, omdat het in strijd is met het bestemmingsplan.  

,,Zonder ontheffing mag dat niet, dus dat kan echt niet", aldus wethouder Mathijs Kuijken dinsdagavond in de commissie Grondgebiedzaken. Dinsdag werd duidelijk dat Werkconsult pas sinds afgelopen vrijdag eigenaar is. De gemeente wil in principe aan een ontheffing meewerken, maar de Werkconsult moet die volgens de regels aanvragen.

Er is veel commotie in Bergeijk over de voorgenomen sluiting van de camping. Afgelopen zondagmorgen werden 291 chalet-  en stacaravanhouders en de bewoners van 31 recreatiewoningen in kennis gebracht over de plannen. De caravanhouders moeten een andere plek zoeken. 

Verkenning

Volledig scherm
Een van de units op Zwarte Bergen. © Patrick Wiercx

Bergeijk heeft in eerste instantie zelf een verkenning laten uitvoeren naar de mogelijkheden van het park. Daaruit kwam de optie van een zorghotel met woningen voor kort verblijf (zoals kenniswerkers en studenten) als beste mogelijkheid naar voren. Daarna is Werkconsult aangehaakt. ,,Het is een verkenning geweest en geen heel rapport", aldus wethouder Kuijken. 

Werkconsult Beheer is niet degene die het plan voor het zorghotel verder ontwikkelt. De komende jaren moet daar een investeerder voor gezocht worden. Er komt ook nog een haalbaarheidsonderzoek. Daar informeerde Karel Theuws (GroenLinks-PvdA) naar. Hij vreest dat de plannen luchtkastelen zijn. 

Kwalijke zaak

Sonja Wagemans (LPB) noemde het een kwalijke zaak dat de raad volgens haar bij een eerdere presentatie verkeerd was voorgelicht. ,,Ons werd gezegd dat de camping zijn beste tijd gehad had. Maar kijk naar de beoordelingen op gerenommeerde sites: De Zwarte Bergen scoort hoog bij recreanten.” Volgens haar zijn de plannen slecht voor recreanten, voor  Luyksgestel en Weebosch, maar ook voor de arbeidsmigranten. ,,Die mensen bij elkaar wegstoppen op een afgelegen plek, daar doe je ze geen plezier mee.”

Werkconsult moet bij de aanvraag van de ontheffing borgen dat de units er slechts tijdelijk te staan. Daar zal de gemeente verder ook op handhaven, aldus Kuijken. Als de vergunning niet verleend wordt omdat Werkconsult niet aan de voorwaarden voldoet, is dat een risico voor de ondernemer. 

Volgens Kuijken zijn er veel vragen, maar kan de gemeente slechts gedeeltelijk antwoorden. ,,Wat een koper en een verkoper samen afspreken, daar heeft de gemeente niets mee te maken.”