Volledig scherm
© StockPZC

Bergeijk wil betere afspraken over salaris WVK-bestuurder

BERGEIJK - De Bergeijkse wethouder Stef Luijten (CDA) moet van de raad in gesprek gaan met het WVK-bestuur. Er moeten betere afspraken komen over de betaling van topfunctionarissen en tijdelijke bestuurders.

De Bergeijkse gemeenteraad nam donderdag unaniem een motie aan waarin hierom werd gevraagd. Ook de wethouder zelf steunde die. De aanleiding is het nieuws dat een tijdelijke bestuurder vorig jaar 252.000 euro ontving. Dat zorgde voor ophef in de Kempische politiek.

Fred Vermeulen (GL-PvdA) diende de motie in. CDA-raadslid Lindy Wijnen zei dat ze over het  proces rond de WVK niet ontevreden was. De betreffende tijdelijke bestuurder had zich zeer betrokken getoond. ,,Dat neemt niet weg dat wij die stijging van salariskosten helemaal gemist hebben. Daarom steunen wij de motie.” Overigens vond ze dat de raadsleden zelf ook wel eens hadden kunnen informeren. 

LPB-fractievoorzitter Mark Verhoeven vond het wrang te constateren dat het salaris van de WVK-doelgroep, mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, niet in verhouding staat tot het exorbitante salaris van de bestuurder. ,,We moeten kijken wat we hiervan kunnen leren.”

Wethouder Luijten trok het boetekleed aan. ,,Ik heb er kritisch naar gekeken hoe dit beter had gemoeten. We gaan kijken of er een protocol of regels op te stellen valt om de raad sneller een signaal te geven.” Vermeulen wees erop dat de liefde van twee kanten moet komen. ,,Het college heeft een informatieplicht, maar raadsleden kunnen natuurlijk ook de wethouder aanspreken.”