Volledig scherm
Ict-serverruimte. © Cees Elzenga/hetoog.nl

Beveiliging informatie moet beter in de Kempen

EERSEL - Eersel, Oirschot en Reusel-De Mierden moeten alerter zijn op ontwikkelingen betreffende beveiliging van informatie.

Eersel, Oirschot en Reusel-De Mierden waren er in 2014 vroeg bij om informatie goed te beveiligen. Daardoor zijn de drie Kempengemeenten de urgentie kwijtgeraakt om periodiek op veranderingen in te springen. Dat staat in een rapportage van de rekenkamercommissie.

De raadscommissie Inwoners van Reusel-De Mierden heeft de conclusies en aanbevelingen dinsdag op de agenda staan. De betrokken gemeenten hebben intussen op onderdelen verbeter- en actieplannen opgezet.

In mei vorig jaar voldeden de gemeenten aan de minimum-eisen van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Daarna moest er nog het nodige gedaan worden om volledig aan de AVG te voldoen. Gemeenten zijn daar nog mee bezig.

Uit de testen die gedaan zijn, blijkt dat de technische infrastructuur er stevig bij staat. Tachtig procent van de ict-infrastructuur is hetzelfde voor alle vijf de Kempengemeenten. De slagkracht van de drie betrokken Kempengemeenten op dat gebied kan beter. Zo zouden ze efficiënter kunnen omgaan met autorisaties voor medewerkers. Het risico bestaat dat die na een functiewisseling of uitdiensttreding nog geruime tijd doorlopen. Ook kunnen toegangsbadges voor het gemeentehuis of andere gemeentelijke gebouwen nog in handen zijn van mensen die niet meer in dienst zijn van de gemeente. Gemeenten zijn van dat probleem op de hoogte. Ze werken aan verbeteracties.

Een ander probleem is dat gemeenten geen team hebben dat snel kan optreden in geval van crises en calamiteiten op het gebied van computers. Wel is er een draaiboek voor acties als zich calamiteiten voordoen. Het gemis aan zo'n team kan gemeenten opbreken als er digitaal plotseling iets onverwachts gebeurt.

Alertheid

Het personeel mist een zekere alertheid voor eventuele digitale bedreigingen. Die neemt wel toe, constateert de rekenkamer, maar dat vraagt ook een zeker inspanning. Zeker omdat bedreigingen turbulent wijzigen en toenemen. Verder moeten de gebouwen beter beveiligd worden. Dat geldt ook voor de wijze waarop medewerkers toegang krijgen. De drie gemeenten moeten dat regelmatig testen. Verder moet het wachtwoordenbeleid een update krijgen.

Ook zijn de gemeenten niet erg actief op het gebied van informatiebeveiliging. De gemeenteraad speelt daar vaak nog een te marginale rol in. De reden zou wel eens kunnen zijn, meent de rekenkamercommissie, dat informatiebeveiliging als saai wordt ervaren. De gemeenten hebben aangegeven de aanbevelingen ter harte te nemen.

  1. Vrouw (62) uit Sterksel overleden bij ongeval op A2: aangehouden vrachtwagenchauffeur werd mogelijk onwel
    VIDEO

    Vrouw (62) uit Sterksel overleden bij ongeval op A2: aangehou­den vrachtwa­gen­chauf­feur werd mogelijk onwel

    EINDHOVEN - Op de A2 bij knooppunt De Hogt bij Eindhoven heeft maandagochtend een dodelijk ongeval plaatsgevonden. Een 62-jarige automobiliste uit Sterksel kwam om het leven door een kop-staart-aanrijding met twee vrachtwagens. De chauffeur van de achterste vrachtwagen, een Poolse man, is aangehouden. Er zijn volgens de politie indicaties dat hij onwel is geworden.