Volledig scherm
De bouwlocatie van de Ruimte voor Ruimte-woningen in De Donk. © Foto van de Meulenhof/Kees Martens

Bewoners: ‘Moderne, grote huizen passen niet in historisch gehucht De Donk (in Vessem)’

DEN BOSCH/VESSEM-Enkele inwoners van buurtschap De Donk (in Vessem) proberen in de rechtszaal te voorkomen dat daar vier grote Ruimte voor Ruimte-woningen verrijzen. De kasten van huizen passen niet in het historische gehucht, betoogde één van hen voor de rechter in Den Bosch.

De Vessemnaar kwam in verweer tegen de beslissing van de gemeente Eersel om een bouwvergunning te verlenen voor één van de vier huizen. De bouw van die woning is nagenoeg afgerond. 

Daarmee is de juridische kous nog lang niet af. Het groepje omwonenden wil ook de (toekomstige) vergunningen voor de andere drie woningen-op hetzelfde perceel-aanvechten. 

Dissonant

Hun grootste bezwaar: de grote vrijstaande, moderne woningen vormen een bouwkundige dissonant in De Donk, dat gedomineerd wordt door historische boerderijtjes. De bebouwing zou de historische waarde van het buurtschap aantasten. ,,De mensen in De Donk zijn gehecht aan hun erfgoed,”aldus de advocaat van de inwoner.

Daarnaast voelt de Vessemnaar zich letterlijk onvoldoende gehoord. Hij kon niet naar de zitting van de gemeentelijke bezwarencommissie komen, omdat hij op dat moment voor werk in het buitenland verbleef. Een verzoek tot verzetten van de zitting wees de gemeente af. ,,Dat doen we alleen bij zwaarwegende gevallen, als iemand ziek is bijvoorbeeld,”lichtte een gemeentewoordvoerder toe.

Bijgebouw

Eersel wees er op dat de bezwaren van de omwonenden vooral gingen over het bestemmingsplan zelf. ,,En dit bouwproject past binnen dat bestemmingsplan,”aldus de woordvoerder.

De Vessemnaar bestreed dit: in het bouwplan is de ontwikkeling van een bijgebouw voorzien dat groter wordt dan het bestemmingsplan toestaat. Volgens Eersel gaat het om een vergunningsvrij bouwsel. Het groepje bezwaarmakers is ook in beroep gegaan tegen het bestemmingsplan.

De kavel waar de woning verrijst is onderdeel van een groter perceel waar vroeger een varkenshouderij stond. In ruil voor de sloop van zijn stallen mag de grondeigenaar hier vijf Ruimte voor Ruimte woningen bouwen.