Volledig scherm
Camping De Zwarte Bergen in Luyksgestel. © Jean Pierre Reijnen

Bewoners Zwarte Bergen in Luyksgestel vertrekken niet

LUYKSGESTEL - Stacaravanhouders van De Zwarte Bergen in Luyksgestel zijn niet van plan de camping te verlaten als de nieuwe eigenaar hen dat vraagt. Dat hebben ze zondag besloten.

Honderd van hen zijn zondagmiddag bij elkaar gekomen in café De Flier in Weebosch. ,,Voorlopig kunnen we nog niet zo heel veel doen", zegt woordvoerder Herman Donders. ,,We moeten afwachten wat de gemeente Bergeijk besluit. Als er een vergunning wordt afgegeven om tijdelijk arbeidsmigranten te plaatsen, tekenen we bezwaar aan.”

De nieuwe eigenaar van het park wil dat de 291 caravanhouders vertrekken. In afwachting van een definitief plan mogen er gedurende drie jaar honderd woonunits komen te staan voor circa 200 à 300 arbeidsmigranten. De gemeente wil daaraan meewerken. 

Slecht signaal 

Het ergert de parkbewoners dat de gemeente geen vergunning heeft afgegeven, maar dat de eerste noodunits op de camping al geplaatst zijn. ,,De gemeente handhaaft helemaal niks. Dat is een slecht signaal", aldus Donders. 

Om migranten te kunnen plaatsen, moeten er plekken vrijkomen van huidige bewoners die weg moeten. ,,En dat gaan we niet doen. De financiële schade voor de mensen hier is enorm. Dat loopt uit op een rechtszaak en dat gaat de gemeente veel geld kosten.”  

Petitie 

Luyksgestelnaar Maikel Sprengers is zaterdag een actie gestart om De Zwarte Bergen open te houden voor caravanhouders. Zijn petitie was zondagavond al bijna 800 keer getekend. 

Sprengers benadrukt dat er geen toekomstplan is voor De Zwarte Bergen. De petitie wordt in december aan de gemeenteraad aangeboden.