Bijna twee ton coronasubsidie voor cultuur, jeugdwerk en buurtcentra in Oirschot
OIRSCHOT - Er gloort een klein beetje hoop aan de horizon voor Oirschotse cultuurmakers, dorps- en buurthuizen en organisaties voor de jeugd. De gemeente Oirschot heeft bijna twee ton aan coronasubsidie beschikbaar om de grootste financiële nood te verlichten.
Janske MollenLaatste update:30-04-21, 23:22
Oirschot wil iedereen, die voldoet aan de voorwaarden, in de gelegenheid stellen de geleden coronaschade deels vergoed te krijgen en hierdoor ‘perspectief naar de toekomst te krijgen', blijkt uit een brief aan de gemeenteraad.
Door de opgelegde coronamaatregelen hebben veel organisaties en verenigingen hun activiteiten deels moeten stilleggen of op een andere wijze de activiteiten moeten aanbieden, stellen burgemeester en wethouders. ‘Hierdoor hebben ze minder inkomsten terwijl veel vaste lasten wel doorlopen en hebben ze het financieel moeilijk of moeten interen op hun reserves’.
Bovendien is er een aantal cultureel ondernemers, veelal zelfstandigen die kunst- en cultuur educatie in Oirschot verzorgen, dat het financieel zwaar heeft nu lesgeven voor een bepaalde periode niet mogelijk is. ‘Hierdoor hebben zij nauwelijks inkomsten maar wel vaste lasten en investeringen om de lessen corona-proof te organiseren worden niet terugverdiend’.
Een deel van het cultuurgeld reserveren we voor projecten die we willen ondersteunen als de coronamaatregelen versoepelen en gezamenlijke activiteiten weer mogelijk zijn
Burgemeester en Wethouders, Gemeente Oirschot
Het totaalbedrag aan rijksgeld dat Oirschot kan verdelen -187.668 euro- is verdeeld over drie categorieën: cultuur (169.018 euro), buurt- en dorpshuizen (11.236 euro) en vrijwilligersorganisaties voor de jeugd (7.414 euro).
Onder het kopje ‘cultuur’ wordt onderscheid gemaakt tussen cultuurmakers, kunst- en cultuurorganisaties en (toekomstige) coronaprojecten. ‘Een deel van het cultuurgeld (30.000 euro) reserveren we voor projecten die we willen ondersteunen als de coronamaatregelen versoepelen en gezamenlijke activiteiten weer mogelijk zijn. Door een financiële bijdrage van de gemeente Oirschot hoeft een initiatiefnemer minder financieel risico te lopen', schrijft B en W aan de gemeenteraad.
Gelimiteerde bedragen
Hoewel de geldpot goed gevuld lijkt, gaat het niet om grote bedragen. Cultureel ondernemers kunnen maximaal 2000 euro coronasubsidie per aanvraag krijgen ‘voor kosten die zijn gemaakt of investeringen die zijn gedaan die rechtstreeks zijn gerelateerd aan de gevolgen van de coronacrisis. Denk aan annulering van een voorstelling, het sluiten of aanpassen van een ruimte of de huur die doorloopt zonder dat er gebruik van gemaakt kon worden’. Bij hen komt gemist loon of inkomen niet in aanmerking. Dat geldt wel voor alle andere categorieën.
Kunst- en cultuurorganisaties kunnen maximaal 5000 euro subsidie krijgen, per coronaproject is eenzelfde bedrag aan te vragen. Buurt- en gemeenschapshuizen kunnen per aanvraag maximaal 1500 euro steunsubsidie krijgen en vrijwilligersorganisaties voor de jeugd in Oirschot maximaal 3500 euro.
Terugbetalen
Subsidie die in 2020 en 2021 al als ‘voorschot’ is toegekend en mogelijk hoger was dan de definitieve subsidie-toekenning moet worden terugbetaald. Dat vloeit niet naar de algemene middelen maar wordt ingezet als extra coronacompensatie in de nabije toekomst.
‘Ook in de komende periode zullen veel organisaties en verenigingen nog steeds te maken hebben met de financiële gevolgen van corona. Gedurende dit jaar of zelfs in 2022 zou extra financiële steun zeer wenselijk en hard nodig zijn.’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.