Exterieur van de Raad van State in Den Haag.
Volledig scherm
Exterieur van de Raad van State in Den Haag. © ANP

‘Bladel heeft de regels stiekem veranderd’

DEN HAAG/HAPERT - Door stiekem de bouwregels te veranderen loopt een bewoner van De Stuw in Hapert het risico om bijna tweehonderd vierkante meter legale bijgebouwen bij zijn huis te moeten slopen. Dit zei juridisch adviseur Wilma Krijger namens Hapertenaar Henk van de Ven vrijdag bij de Raad van State.

 Volgens Krijger heeft de gemeente Bladel in 2014 alleen maar gepubliceerd dat het bestemmingsplan Buitengebied zou worden herzien. ,,Maar de gemeente had er niet bij gezet dat de bouwregels werden gewijzigd.” Van de Ven heeft de herziening van het bestemmingsplan voorbij laten gaan. Bij zijn woning aan De Stuw staan nog steeds 340 vierkante meter bijgebouwen in de vorm van een garage. Alles is legaal en met vergunning gebouwd.

Bladel wilde het uit de hand gelopen volbouwen van het buitengebied terugdraaien en legde vast dat er per woning nog maar honderd vierkante meter bijgebouwen mag staan. Van de Vens verzet maakt volgens de gemeente geen kans. Bladel heeft namelijk een sloopbonusregeling. Van alle vierkante meters boven de honderd mag een kwart worden teruggebouwd, met een maximum van 250 vierkante meter. Voor Van de Ven betekent deze sloopbonusregeling dat hij 160 vierkante meter bijgebouwen mag houden en/of vernieuwen: honderd vierkante meter die sowieso al mogen, en een kwart van de 240 vierkante meter die daarboven zitten.

Volgens de gemeente Bladel wordt de Hapertenaar met de sloopbonusregeling voldoende gecompenseerd. Van de Ven blijft het onrechtvaardig vinden dat hij onder het bestemmingsplan Buitengebied valt. ,,Mijn garage staat met één centimeter in dit bestemmingsplan’’, zei hij. Hij heeft inmiddels een vergunning op zak met een sloopbonusregeling. Niettemin wil hij een uitspraak van de Raad van State over de herziening van het bestemmingsplan. Die volgt over enkele weken.