Het grasveld bij de provincialeweg dat deel uitmaakt van het gebied  Egyptische Poort in Bladel.
Volledig scherm
Het grasveld bij de provincialeweg dat deel uitmaakt van het gebied Egyptische Poort in Bladel. © ED

Bladel kan verder met Egyptische Poort

BLADEL - De gemeenteraad van Bladel heeft er donderdag bijna unaniem voor gestemd de ontwikkeling van het gebied Egyptische Poort voort te zetten. Alleen D66 stemde tegen.

Tegelijkertijd nam de raad een motie van CDA en de Vrije Hapertse Partij (VHP) aan ten behoeve van Bladel-Zuid, het gebied ten zuiden van de Provincialeweg (N284). De plannen voor het gebied lopen gelijk op met plannen voor de Provincialeweg. De gemeente ziet graag dat de weg geheel of gedeeltelijk verdiept wordt aangelegd. Met een groene overkluizing, zeg maar het overkappen van een deel van de weg, zou Egyptische Poort beter aan te sluiten zijn op Kempenland. 

Dat mag er niet toe leiden dat het verkeer van woningen en  bedrijven in Bladel-Zuid niet meer makkelijk richting Reusel kan, zo onderstreepte Sjan Vervoort (CDA). Zij diende de motie in. ,,We zouden ook niet willen dat er hierdoor sluipverkeer ontstaat in andere delen van Bladel", zei ze. 

Wethouder Davy Jansen had niet direct behoefte aan de motie. ,,Maar als u hier graag aandacht voor vraagt, dan kan ik er ook niet echt tegen zijn.”

Zwemvijver

Vrijwel alle fracties zien de ontwikkelingen voor Egyptische Poort graag voortgezet. De D66 ging als enige niet mee. Volgens raadslid Dorus Daris is de invulling van het plan onvoldoende duidelijk. Ook vroeg hij zich af of er wel behoefte is aan een zwemvijver, zoals dat de bedoeling is. ,,Er is geen marktonderzoek naar geweest.” Volgens wethouder Davy Jansen is het daarvoor nog veel te vroeg.

Het plan voor Egyptische Poort moet kostenneutraal zijn. De kosten die verbonden zijn aan de aanpak moeten betaald worden uit de opbrengsten, zoals woningbouw. Hugo Maas (fractievoorzitter PRO5) wees daar nog eens op. ,,Als het duurder gaat worden, willen we dat graag weten.” Wethouder Jansen antwoordde dat het zijn intentie is dat het plan niet meer kost dan het oplevert. 

Loek Huijbregts, VHP-raadslid, vroeg naar de stand van zaken rond de mogelijk verdiepte N284. Jansen antwoordde daarop dat er eind van dit jaar keuzes gemaakt worden. Hij liet verder weten dat de verenigingen die in Egyptische Poort zijn ondergebracht, daar ook kunnen blijven. Er volgt nog een inventarisatie van hun wensen wat dat betreft.