Volledig scherm
Bladel heeft met de Heksenboom de mooiste boom van Nederland in haar gemeente. Willem Schimmelpenninck van der Oije, directeur van SBNL Natuurfonds (l) reikte gisteren de prijs uit aan burgemeester Remco Bosma. © FotoMeulenhof

Bladelse Heksenboom gaat op voor Europa's mooiste

BLADEL - Dat de Heksenboom in Bladel de mooiste boom van Nederland is, dat was vorige maand al bekend geworden. Sinds woensdag prijkt de wisseltrofee die hoort bij de titel van 'mooiste boom van Nederland' in het Bladelse gemeentehuis . De Heksenboom gaat nu voor de Europese hoofdprijs.

,,Deze boom heeft al een imposante geschiedenis, mede door de sage van Zwarte Kaat die eraan gekoppeld is", zegt burgemeester Remco Bosma, die de trofee in ontvangst nam. ,,Ik wandel regelmatig op het terrein van landgoed Ten Vorsel en die Heksenboom viel mij altijd al op", geeft Maike van de Wouw aan. Ze is al jaren lid van het SBNL Natuurfonds dat de wedstrijd 'boom van het jaar' organiseert. Van de Wouw meldde de Heksenboom aan. ,,Ik was wel verrast dat er nog iemand meer de Heksenboom aangemeld had", zegt de Bladelse.

De tweede aanmelding kwam van natuurfotograaf Rob Visser. ,,Wij willen met deze verkiezing meer aandacht voor de natuur want bomen zijn essentieel voor ons leefmilieu", zegt Willem Schimmelpenninck van der Oije, directeur van SBNL Natuurfonds.

Nadat de jury 150 aanmeldingen kreeg, kwam er een shortlist met een boom per provincie. De Lijnbaanplataan uit Rotterdam werd bij de verkiezing uiteindelijk tweede en de zwarte populier aan de Waaldijk in Opijnen derde.

Bij de prijsuitreiking werd duidelijk dat het verhaal achter de boom net zo belangrijk is. Schimmelpenninck roept dan ook op om het verhaal met de sage van Zwarte Kaat verder uit te dragen voor de Europese competitie. Die verkiezing gaat 1 februari van start.