Bladvlo gaat strijd aan met woekerende Japanse duizendknoop
LAGE MIERDE - De Japanse duizendknoop, hij woekert en is bijna niet te bestrijden. Daar moet de Japanse bladvlo verandering in brengen. In Lage Mierde start een proef.
Delen per e-mail
'De ene exoot tegen de andere", grapt Martien van Beljouw van waterschap de Dommel. De Japanse duizendknoop, die inmiddels welig tiert in Nederland, hoort hier oorspronkelijk niet thuis. En dat geldt ook voor het diertje waarop nu alle hoop gevestigd is. Niets lijkt de plant te kunnen bestrijden, maar de Japanse bladvlo biedt hoop. Landgoed Wellenseind in Lage Mierde is één van de drie plekken in het land waar een project start om te volgen hoe effectief het diertje werkelijk is.
,,Het rijk moest hier speciaal toestemming voor geven", vertelt Van Beljouw. Want exoten het land binnenhalen is eigenlijk onwenselijk. Er is echter al zoveel geprobeerd zonder dat dat leidde tot dé oplossing. En Aziatische duizendknopen zijn lastpakken.
Veel schade
De plant, die verschillende variaties kent, verspreidt zich razendsnel. Hij verdringt inheemse soorten en is nauwelijks weg te krijgen. Omdat het een krachtige plant is, kan hij veel schade toebrengen aan bruggen, wegen en funderingen. Voor huisbezitters is de plant een plaag. De Britten zijn hem zelfs zo beu dat iedereen die grond verkoopt, een verklaring moet overleggen waarop staat dat er geen Japanese knotweed te vinden is.
Maar in Japan houdt de plaatselijke bladvlo de plant aardig in bedwang. In Canada en Engeland draaiden succesvolle experimenten met het diertje. Samen met de provincie en de universiteit van Leiden start het waterschap daarom ook hier een proef. Daaraan doen ook Bosgroep Zuid, ASR, en Brabants Landschap mee.
Stukje wortel
Lex Peeters, landgoedmanager van Wellenseind, kent de plekken waar de duizendknoop op het 130 hectare grote perceel te vinden is. Zo staat er veel langs het beekje de Reusel. ,,Er hoeft maar een stukje wortel van de plant in het beekje te vallen en een eind verderop heb je hem ook."
Komend najaar moet daar een eind aan komen, als hier de eerste bladvlooien worden uitgezet die de groei moeten gaan remmen. Momenteel wordt de zogeheten 'aphalara itadori' speciaal daarvoor gekweekt. ,,Het is een secuur beestje", weet Peeters. ,,Het gaat vooral op de Boheemse duizendknoop af en die hebben we hier veel." Die variant is genoemd naar de regio waar hij voor het eerst werd ontdekt.
Smaakt naar rabarber
Bij het project in Wellenseind zijn alle grondeigenaren betrokken, vanaf de bron van de Reusel tot aan het Wilhelminakanaal tussen Tilburg en Oirschot. Een inventarisatie moet eerst opleveren wat precies langs de Reusel staat en langs de zijbeken daarvan. Dat willen de initiatiefnemers met zo'n veertig vrijwilligers doen. ,,Onze indruk is dat de plant in het hele beekdal van de Reusel woekert", aldus Peeters.
Wellenseind heeft inmiddels maar van de nood een deugd gemaakt. Marieke van Beers, chef-kok van restaurant Voor Anker, heeft speciaal duizendknoop-ijs gemaakt, dat een beetje smaakt naar rabarber. ,,Erg lekker ijs", aldus Peeters. ,,Maar we zijn toch liever van de plant af."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Japanse duizendknoop hardnekkig probleem in Deurne: ‘Hoe komen we er van af, dat is de grote vraag’
DEURNE - De Japanse duizendknoop bezorgt Deurne hoofdpijn, veel werk, schade en een hoop kosten. Desondanks geeft de woekerplant zich niet gewonnen en krijgt de gemeente het onkruid niet onder controle. Schrale troost: Deurne staat er niet alleen in. -
NVWA: Verbied Aziatische duizendknopen
De Japanse duizendknoop en aanverwante soorten van deze ‘horrorplant’ moeten worden verboden in de hele Europese Unie, vindt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). ,,Aziatische duizendknopen behoren tot de meest invasieve exoten wereldwijd en het effect van deze planten op de biodiversiteit en infrastructuur is groot”, aldus de NVWA. Ondanks hun schadelijkheid, mogen de plantjes nu nog vrij worden verhandeld. -
PREMIUMVideo
Dick gaat de duizendknoop te lijf: ‘We moeten die plantjes gewoon mishandelen’
Overal in het land zorgt de Japanse duizendknoop, een sterk woekerkruid, voor problemen. Tal van overheden vlassen op een oplossing, en in de Achterhoek denkt ondernemer Dick van der Roest die gevonden te hebben. Hij zet het onkruid langdurig onder stroom. -
PREMIUMVideo
Het knettert, sist en rookt: hoe de Japanse duizendknoop via elektrocutie het loodje legt
Het sist, rookt, kookt, knettert, vonkt en verslapt. Zo verloopt de elektrocutie van de bijna onuitroeibare Japanse duizendknoop als je er 3000 volt doorheen jaagt. En weg is de invasieve exoot. Hoewel? -
PREMIUM
Van varkens tot elektrocutie: grof geschut ingezet in oorlog tegen duizendknoop
Nederland bindt de strijd aan met de Japanse duizendknoop, het woekeronkruid dat weer in volle hevigheid groeit. Ook de aandacht voor het probleem groeit, en dat is nodig ook. ,,Huizen met een duizendknoop in de tuin, zijn moeilijker te verkopen.”
-
Waterschap Aa en Maas: stroom op wortel Japanse duizendknoop
OSS - Het waterschap Aa en Maas gaat een nieuwe methode gebruiken om de Japanse duizendknoop te bestrijden. De gevreesde woekerplant moet letterlijk met wortel en tak worden uitgeroeid. Uitgraven is geen optie, want dat kost ontzettend veel tijd en moeite. Als nieuw wapen in de strijd wordt nu elektrische stroom ingezet. -
Duizendknoop zit ook Bergeijk dwars; gele paaltjes als signaal
BERGEIJK Op meer dan dertig locaties komt de uitheemse schadelijke Japanse duizendknoop in de gemeente Bergeijk voor. Deze locaties zijn door de gemeente deze zomer aangegeven rijen paaltjes met een geel gekleurde bovenkant. -
Mogelijke oplossing in strijd tegen Japanse plant die Nederland al jaren teistert
Nederland lijkt eindelijk een oplossing gevonden te hebben tegen de Japanse Duizendknoop, de verwoestende plant die al jaren in ons land grote economische schade veroorzaakt. Wetenschappers zijn een groot en cruciaal onderzoek begonnen om te kijken of een schimmel de woekerplant kan bestrijden. ,,Als dit lukt, is dat een primeur voor Nederland.”