Volledig scherm
PREMIUM
Bèr Timmermans (links) en Cas van Houtert zijn betrokken bij het boek ‘Stad zonder muren’ over 550 jaar Bergeijk. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Boek over 550 jaar ‘stad’ Bergeijk

BERGEIJK - Een collectief van twaalf Bergeijkenaren schrijft een boek over vijf en een halve eeuw Bergeijk.  In 1469 promoveerde de Bourgondische hertog Karel de Stoute Bergeijk tot stad. Dat is dit jaar 550 jaar geleden. 

De Bourgondische hertog Karel de Stoute was eigenlijk maar een eigenwijze en vervelende vent: verwaand, arrogant en wreed. De reden waarom hij Bergeijk in 1469 stadsrechten verleende, is niet bekend. ,,Het jaar daarvoor had hij Luik verwoest. Luik had gronden in Bergeijk. Misschien dat de hertog dacht: ik moet die in Bergeijk toch wat te vriend houden", zo vermoedt Cas van Houtert. 

  1. Drie jonge Roemenen in Deurne opgepakt na overvallen op hoogbejaarden bij pinautomaten
    PREMIUM

    Drie jonge Roemenen in Deurne opgepakt na overvallen op hoogbejaar­den bij pinautoma­ten

    DEN BOSCH - Drie jonge Roemenen hebben volgens het Openbaar Ministerie (OM) zeker 26 keer hoogbejaarde mensen overvallen bij pinautomaten. Ze maakten honderden euro’s per keer buit. Een advocaat had een opvallend betoog: zijn cliënt kan er niks aan doen, want is als Roma opgevoed met het idee dat misdaad mag. Dat zei de advocaat vrijdagochtend bij de rechtbank in Den Bosch, tijdens een voorbereidende zitting.