Volledig scherm
PREMIUM
Hein (links) en zijn vader Harry Klaasen met gedeputeerde Anne-Marie Spierings in de stal. © Jean Pierre Reijnen

Boeren in dienst van natuur en landschap

KNEGSEL - Landbouw en natuur staan vaak op gespannen voet. Maar boeren kunnen juist ook veel goeds doen voor het landschap en de biodiversiteit. De provincie wil de komende drie jaar 40 boeren helpen bij de overstap naar natuurinclusieve landbouw.

Is hij een melkveehouder die ook een stuk natuur beheert? Of een natuurbeheerder die toevallig ook 90 melkkoeien heeft? Knegselnaar Hein Klaasen heeft op die vraag meteen een gedecideerd antwoord. ,,Voor mij is het één. Als boer doe ik niets wat de natuur schaadt.” Sterker nog: hij wil het ecosysteem graag een handje helpen. Want de grond waar zijn opa en oom ooit boerden, ligt precies tussen twee bosgebieden in. ,,Die willen we graag met elkaar verbinden", legt hij uit. Het toeval wil dat de provincie Brabant net iets ten oosten van de familiegrond een perceel van 12 hectare heeft aangekocht. Een plek die ideaal zou zijn om het ene bos aan het andere te knopen. Met poelen en akkerranden bijvoorbeeld. Die beschutting bieden aan met name kleinere diersoorten die van bos naar bos willen oversteken.

  1. Ongeval met bus met tientallen kinderen op snelweg bij Oirschot, A58 Tilburg - Eindhoven na uren weer open
    Video

    Ongeval met bus met tientallen kinderen op snelweg bij Oirschot, A58 Tilburg - Eindhoven na uren weer open

    OIRSCHOT - Op de A58 bij Oirschot is woensdagmiddag rond 16.45 uur een ongeval gebeurd met een bus met 70 inzittenden. Het gaat om 54 Belgische kinderen van 6 tot 12 jaar, 15 begeleiders en hun chauffeur. Bij het ongeluk waren ook vier personenauto's betrokken. Een inzittende van één van de vier zat bekneld en is door de brandweer bevrijd. De weg was urenlang dicht. Pas rond 21.00 uur ging de vluchtstrook open voor verkeer, nog eens anderhalf uur later de rest van de weg.