Volledig scherm
Enkele bewoners in de Jan van Speyklaan te Oirschot. © FotoMeulenhof

Bomenoverlast in Oirschot, buurt slaat alarm

OIRSCHOT - Vanuit de wijk De Pullen klinkt een noodkreet richting de gemeente Oirschot. Enkele bewoners zijn de overlast van vier grote moeraseiken meer dan zat. 

Quote

Een schep zand eronder helpt niet. Kijk maar eens hoe snel alles weer omhoog wordt gedrukt

Cees Hems

In de Jan van Speyklaan in Oirschot staan midden op een grasveldje vier grote moeraseiken naast elkaar. Ze zijn ruim vijftig jaar oud, de hoogte wordt geschat op twintig à vijfentwintig meter. Aan de onderkant, bij de stam, drukken de boomwortels de grond omhoog. Ook op de stoep voor de huizen en op de parkeerplekken is op meerdere plekken de bestrating naar boven gedrukt. ,,De gemeente is afgelopen zomer twee keer geweest om deze parkeerplekken te repareren. Maar een schep zand eronder helpt niet. Kijk maar eens hoe snel alles weer omhoog wordt gedrukt”, zegt Cees Hems, een van de bewoners.

De meeste bewoners zijn al aardig op leeftijd. Ze vinden het lastig: lopen over gehavende stoepjes, ruimen van blad in de herfst, rollende eikels onder de schoenen. An van Roy (77): ,,Lopen over de stoep vind ik heel gevaarlijk. Vooral in het donker, ik zie niet waar de obstakels zijn. Ik ben bang dat ik nog een keer val.” Mevrouw Tops (82), die hier woont met haar man van 85, vertelt dat de takken van de bomen flink tekeer gaan bij storm. ,,Dat maakt ons angstig. En met al dat blad wat er nu ligt, is het niet goed te zien waar de stenen omhoog komen. Heel gevaarlijk.”

Hennie Hems: ,,We hebben niks tegen bomen. Er mogen best nieuwe komen, laat dat duidelijk zijn. In de zomer op hele warme dagen werken deze grote bomen zelfs verkoelend. Maar we hebben verder zóveel overlast. Eigenlijk het hele jaar door. Dakgoten raken verstopt door de sliertjes die in het voorjaar vallen, ondanks de roosters die we hebben geplaatst. Blad wordt er amper geruimd. Heel toevallig zijn gisteren wel de stoepen geveegd.”

Eenzijdig

Cees Hems heeft al diverse pogingen ondernomen richting de gemeente middels brieven en gesprekken, ook met de wethouder. ,,Ons is vorig jaar beloofd dat binnen een jaar de bomen gesnoeid zouden worden. Dat is niet gebeurd. Wel is een drietal mensen komen kijken en met ons het gesprek aangegaan, maar dat was een erg eenzijdig gesprek. Wij hebben het gevoel dat er niet echt naar ons geluisterd wordt. Ik wacht nu al weer een jaar op antwoord.”

Hij vervolgt: ,,Wat we willen is dat er een deskundig persoon de tijd neemt voor ons probleem en ons duidelijk kan maken hoe we samen tot een oplossing kunnen komen. De gemeente wil dichtbij de burger staan? Nou, dat mis ik hier eigenlijk wel.”

De gemeente Oirschot laat weten dat ter plaatse gesprekken zijn geweest en dat ze nog altijd openstaat voor overleg. Een woordvoerder benadrukt dat de bomen beeldbepalend én gezond zijn en daarom niet worden verwijderd. ,,Wel hebben wij in de buurt bladkorven geplaatst zodat bewoners dichtbij de bladeren kunnen verzamelen. Ook zijn de straten hersteld, waar dat nodig was. En zeer binnenkort zullen de takken worden gesnoeid”, aldus een woordvoerder.