Volledig scherm
Arthur de Vries, Niels Brok en Han Smits (vlnr) met een promotiedoek voor het 'historisch Oirschot-boek'. © FotoMeulenhof


Historie Oirschot in bijzonder verzamelalbum

OIRSCHOT - Supermarkt Jumbo introduceert plaatjesboek waarin erfgoed en historie van Oirschot en Spoordonk worden belicht.

Iedereen kent ze wel; de bij de jeugd razendpopulaire Panini-voetbalplaatjes van de jaren ’70 en ’80, later gevolgd door de verzamelalbums voor jubilerende lokale verenigingen. Jumbo in Oirschot heeft nu een heel bijzondere variant bedacht. In samenwerking met de heemkundekring gaat komende week een actie van start waarbij in totaal 341 afbeeldingen kunnen worden verzameld over de historie van Oirschot en Spoordonk.

Het album voelt als een wandeling door de dorpen, met gebouwen, straten, markante personen en sprekende thema’s, zoals de vermaarde Oirschotse meubelindustrie. Het idee is afkomstig van Niels Brok, manager van Jumbo Oirschot. ,,We hebben vaker vergelijkbare acties gehad, meestal gericht op één vereniging. Ik was op zoek naar een manier om een bredere doelgroep aan te spreken.”

Via-via kwam het contact tot stand met Arthur de Vries en Han Smits, bevlogen leden van heemkundekring De Heerlijkheid Oirschot. ,,Wij waren uiteraard meteen enthousiast”, vertelt De Vries. ,,We kwamen uit een drukke tijd met het project rond 75 jaar bevrijding, maar zo’n kans laat je niet schieten.”

Collectors item

Samen met Brok gaven ze invulling aan het ‘historisch Oirschot-boek’. ,,Het wordt een echt collectorsitem”, denkt Smits. ,,Enerzijds is het een uitgelezen kans om de jeugd te laten kennismaken met de lokale geschiedenis, anderzijds hopen we natuurlijk ook dat ouders gaan meesparen met hun kinderen.”

Ook komt er een site, gekoppeld aan die van de heemkundekring, waar inwoners de kans krijgen om zich verder te verdiepen in de items die in het album voorbij komen.

Voor de supermarkt is het natuurlijk een mooie manier om extra omzet te genereren. Op deze manier koppelt Brok dat aan betrokkenheid bij de lokale gemeenschap. ,,Het is een mooie manier om ook iets terug te doen richting het dorp.” Hij heeft zelf, zegt hij met een glimlach, nog veel geleerd van de voorbereidingen. ,,Het waren gezellige middagen, die altijd langer duurden dan gepland, want Han en Arthur kunnen bij elke foto gemakkelijk een half uur vertellen, zoveel weten ze van de Oirschotse historie.”

Het album, met harde kaft, wordt donderdagochtend aangeboden aan wethouder Piet Machielsen. De actie start op woensdag 22 januari en duurt tot 17 maart. Bij 15 euro besteding aan boodschappen krijgt een klant een setje met plaatjes. De albums worden huis-aan-huis verspreid in Oirschot en Spoordonk. De Beerzen zijn buiten beschouwing gelaten, ook in het album, omdat die kernen een eigen Jumbo-winkel hebben.