Volledig scherm
Jeugdlintje voor Bregje Valk. © DCI media

Bregje (14) uit Eersel krijgt lintje voor ondersteuning aan broer

EERSEL - In de gemeente Eersel werd dinsdag voor de tweede keer een jeugdlintje uitgereikt, aan de veertienjarige Bregje Valk. De Eerselse werd in het zonnetje gezet, omdat zij als jonge mantelzorger veel voor haar broer betekent.

De tiener kreeg het lintje opgespeld door burgemeester Wim Wouters in het gemeentehuis van Eersel, onder toeziend oog van familieleden en vrienden.

Bregje helpt haar grote broer Tim (16 jaar)-die het syndroom van Down heeft-met allerlei dagelijkse zaken zoals aankleden, veters strikken, jas/rits dichtmaken, brood smeren en ergens mee naar toe fietsen. Tijdens de gezinsvakanties neemt ze hem ook op sleeptouw. Ze gaat dan met hem naar activiteiten waar hij alleen niet aan mee zou kunnen doen.

Niet vanzelfsprekend

En als hun ouders niet thuis zijn, zorgt zij dat haar broer op tijd naar school of naar zwemmen gaat en dat hij dan alles bij zich heeft. Deze zorgactiviteiten vervult de tiener naast haar schoolopleiding en baantje, en haar hobby’s: toneel, judo en musical.

Haar broer steunen deed ze al vanaf jonge leeftijd, vertelde burgemeester Wim Wouters bij de uitreiking. ,,Eigenlijk is het vanzelfsprekend voor je geworden. Maar dat vinden wij niet! Je helpt je broer en hiermee ook je ouders,” aldus de Eerselse burgervader.

Druk leventje

De vroegere oppas van het gezin, Marjolijn Snelders, was degene die Bregje had aangemeld voor het jeugdlintje. ,,Bregje doet zoveel in haar drukke leventje. Ze verdient het gewoon om zelf een keer in de belangstelling te staan. Het is een lief, bescheiden en zorgzaam meisje. Ik vind het bijzonder!”

Volledig scherm
Bregje Valk kreeg het lintje opgespeld door burgemeester Wim Wouters. © DCI media