Volledig scherm
Renovatiewerkzaamheden aan de brug in Lage-Mierde. © Jean Pierre Reijnen

Brug bij de Raamsloop in Lage Mierde weer toegankelijk

LAGE MIERDE - Verkeer kan vanaf zaterdag 25 mei weer gebruikmaken van het Vloeieind als verbinding tussen Hulsel en Lage Mierde. De brug voor zowel het auto- als het fietsverkeer, werden de afgelopen weken vernieuwd. Het kunstwerk kan hierdoor weer jaren mee, aldus een woordvoerder van de gemeente Reusel-De Mierden, die initiatiefnemer van het werk was.

Grote hekken geven aan dat je er niet doorheen kunt, maar met een gapend gat tussen de ene en de andere oever was dat even overbodig. Aan de noordzijde wordt het houten fietsbruggetje vervangen en bij de kasseienweg zorgt een grote nieuwe duiker ervoor dat de weggebruikers er de komende jaren weer veilig overheen kunnen.

Aan het Vloeieind in Lage Mierde waan je je met gemak een eeuw terug in de tijd. De kasseienweg voert de weggebruiker door een mooi stukje groen en de verbinding van de dorpen Hulsel en Lage Mierde heeft veel geschiedenis in zich. Het is de omgeving waar zo’n honderd jaar terug de schilder Arie Zwart de oude bruggetjes over het riviertje al vastlegde.

Uitgebreid programma

Maar in honderd jaar is er ook veel veranderd. De bruggen zijn niet meer van hout (de fietsersbrug nog wel) en ze krijgen fors meer en zwaarder verkeer te verwerken. Reusel-De Mierden voert op dit moment een uitgebreid programma uit, waarbij 39 werken van duikers tot bruggen, worden vernieuwd. Zo werden vorig jaar ook twee bruggen over de Reusel ter hoogte van Lage Mierde vernieuwd. Bij de Vloeieindbrug volstond onderhoud niet meer, waardoor vernieuwen de beste optie bleek.

Als eerste werd de nieuwe fietersbrug geplaatst, daarna een grote zware duiker om het autoverkeer weer te kunnen dragen. Het talud direct naast en onder de brug, wordt bekleed in overleg met Waterschap De Dommel, zodat de ecologische zone geen geweld wordt aangedaan. Om de werkzaamheden goed uit te kunnen voeren, werden ook nog twee bomen gekapt. De komende week worden de oever van de beek en de berm bij de nieuwe brug afgewerkt. Weggebruikers ondervinden daar verder geen hinder meer van, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Volledig scherm
Renovatiewerkzaamheden aan de brug in Lage-Mierde. © Jean Pierre Reijnen