Volledig scherm
Een artists impression van de beoogde langzaamverkeers-brug over het Wilhelminakanaal in Oirschot, tussen Moorland en centrum. © Gemeente Oirschot

Brug Oirschot komt er; wethouder maakt excuus

OIRSCHOT - Dit voorjaar wordt dan eindelijk begonnen met de bouw van de langzaamverkeersbrug over het Wilhelminakanaal in Oirschot, tussen de wijk Moorland en het centrum. Aannemer Ballast Nedam tracht om het karwei voor het einde van het jaar af te ronden.

Dat is de conclusie van de raadsvergadering die dinsdagavond werd gehouden. Voor een goedgevulde publieke tribune ging een ruime meerderheid akkoord met het voorstel van het college. De meerkosten, voortvloeiend uit het aanbestedingsconflict met Ballast Nedam, worden door de raad geslikt. Het gaat in totaal om ruim zeven ton: 500.000 euro om de problemen met de bouwer af te kopen en ruim twee ton aan gemaakte kosten.

CDA, Dorpsvisie, Sociaal Progressief Oirschot en De Gewone Man schaarden zich achter de oplossing, die wethouder Piet Machielsen (CDA) voorschotelde na moeizame onderhandelingen met de Nieuwegeinse aannemer. D66 en VVD, altijd al tegenstander van de brug, konden niet leven met de extra kosten en stemden tegen.

Oppositie

Ook De Gewone Man heeft altijd fel oppositie gevoerd tegen een brug op deze plek over het kanaal, maar besloot nu toch in te stemmen. Het alternatief was voor de fractie niet acceptabel. Immers, stoppen met het project zou evenveel of zelfs duurder zijn dan het bouwen van de brug. ,,Zoveel geld laten verdampen en er niets voor terugkrijgen, dat is niet uit te leggen”, aldus fractievoorzitter Paul van den Biggelaar.

Hij liet die steun gepaard gaan met felle kritiek op Machielsen. ,,We zijn als raad te kakken gezet door dit broddelwerk”, zei Van den Biggelaar, doelend op het late moment dat de raad werd geïnformeerd over de aanbestedingsproblemen. Op 29 juni was de wethouder op de hoogte, eind oktober werden de fractievoorzitters bijeengeroepen. Van den Biggelaar nam de woorden ‘onbekwaam bestuur’ in de mond omdat de kosten zo uit de hand waren gelopen. Met een sneer sprak hij van de ‘Piet Machielsen-brug'.

Pijlen

Ook VVD en D66 richtten pijlen op de wethouder. ,,Met name het begin van het proces kenmerkt zich door een gebrek aan regie”, zei Corine van Overdijk (VVD). Marienette Wemelsfelder (D66) vreest nog meer problemen met Ballast Nedam omdat de gemeente volgens haar nog altijd geen controle heeft. Haar voorstel om het project af te blazen vond geen steun.

De hele gang van zaken wordt onderwerp van een onafhankelijk onderzoek door de rekenkamercommissie. Alle partijen steunden dat voorstel. Ook de wethouder zelf trouwens. Hij maakte dinsdagavond expliciete excuses aan raad en inwoners over het verloop van het proces. ,,Ik baal ervan hoe dit gelopen is.”