Er viel genoeg te zien op de Reuselse zomermarkt.
Volledig scherm
Er viel genoeg te zien op de Reuselse zomermarkt. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Bruisende zomerbraderie in Reusel: ‘Wij vragen geen entree, wellicht ligt daar de sleutel’

REUSEL - De Kerkstraat en de Lindenstraat gevuld met marktkramen en publiek, goed voor een bruisend Reusel op de tweede zondag van augustus. ,,Hier kom ik alleen al voor mijn plezier naar toe,” zegt Jan van Oosterbosch (77) uit Breda. Hij heeft in de Lindenstraat zijn handelswaar die vooral uit kleding bestaat, uitgestald. ,,Ik doe zo ‘n 180 markten per jaar, veelal aan de Zeeuwse kust,” legt hij uit. 

,,Mijn opa begon er 55 jaar terug al mee en nu doe ik dit nog steeds. Het marktgebeuren liep de laatste jaren wel fors terug, daarom is het opmerkelijk dat het hier in Reusel nog goed gedijt.” 

De Chauffeursvereniging Reusel-De Mierden zocht een evenement om een bodem in de kas te leggen voor de veiligheidsdag die ze elk jaar in juni organiseren. Alle kinderen uit groep acht die binnenkort naar de middelbare school fietsen, krijgen dan een dag lang onderricht in de veiligheid op de weg. ,,Maar zo’n Veiligheidsdag kost wel het nodige", legt Peer Tijssen van de chauffeursvereniging uit. ,,Met deze markt halen wij de inkomsten voor het komende jaar binnen.”

Samen met organisatiebureau Koolen & Koolen worden de marktlui binnengehaald en met een uitgekiende reclame via radio en Facebook komt het onder de aandacht van het grote publiek, dat de weg naar Reusel goed weet te vinden.

Quote

Wij vragen hier geen entree voor de toegang, wellicht ligt daar de sleutel

Peer Tijssen van Chauffeursvereniging Reusel-De Mierden

Betuwe

Zo staan Ellen en haar zoon Larry Stap vooraan in de Kerkstraat met tweedehands spellen en boeken. Ze kwamen al vroeg in de ochtend helemaal vanuit de Betuwe naar Reusel, om daar allereerst 2,5 uur te werken aan het uitpakken van alle spullen. ,,Maar het is het hier dubbel en dwars waard,” weet moeder Stap. Op verzoek van een klant zoekt ze de boeken van Esther Verhoef uit haar arsenaal.

Een andere bezoeker uit Balen (België) staat er met haar jonge hondje naar te kijken. ,,Ik las op Facebook over deze markt,” zegt ze, voordat ze samen met haar hondje weer verder snuffelt: zij tussen de oude boeken en het hondje op straat gericht.

Even later klinkt er muziek en nadert vanuit de drukte een Ben de Banjoman. Met zijn countryliedjes fleurt hij de boel op. Intussen loopt Jeroen van Dongen, de penningmeester van de chauffeursvereniging, als een veldheer tussen de kramen door. Hij ziet de voordelen van zo’n markt wel en weet dat het ‘t komende jaar weer goed zit met de veiligheidsdag.

,,Het blijft wel een gok om zo’n braderie te organiseren,” zegt Tijssen. ,,Veel markten gaan ter ziele en we horen dat er wordt gesproken van een terugloop met 50 procent. Op de tweede zondag van augustus was eerder de markt in Hooge Mierde, maar die is er niet meer. Wij vragen hier geen entree voor de toegang, wellicht ligt daar de sleutel,” oppert hij.