Drie van de vijf bestuursleden van Buurtschap Schaak, van links naar rechts: Mariëlle Intven, Jan Huijbers en Kees Versmissen
Volledig scherm
Drie van de vijf bestuursleden van Buurtschap Schaak, van links naar rechts: Mariëlle Intven, Jan Huijbers en Kees Versmissen © ED

Buurtschap Schaak in Eersel bestaat 70 jaar. ‘De buurtschap is elkaar helpen’

EERSEL - Buurtschap Schaak in Schadewijk bestaat dit weekend 70 jaar. Om dit te vieren heeft de buurtschap diverse activiteiten georganiseerd. 

Buurtschap Schaak ontstond 70 jaar geleden toen er een welkomstfeest gehouden werd voor buurtbewoners Pieter Rombouts en Nol van de Ven. Zij keerden terug uit Indonesië, nadat ze daar anderhalf jaar als dienstplichtige militairen hadden gediend. Tijdens die gelegenheid kwamen de bewoners van Schadewijk op het idee om gezamenlijke activiteiten voor de buurtschap te gaan opzetten. Dit mondde uiteindelijk uit in de oprichting van de vereniging, die vijf bestuursleden kent.

Saamhorigheid

Dat deze vereniging al zolang heeft kunnen bestaan, ligt volgens Ingrid Agterberg (vrijwilliger bij Schaak) aan het feit dat iedereen er voor elkaar is. ,,De buurtschap is elkaar helpen. Als iemand alleen woont en het gordijn is te lang dicht, dan ga je een keer achterom kijken.” Dat is wat deze buurtschap zo bijzonder maakt, zoals Peter Rombouts, Schaak-vrijwilliger en neef van Pieter Rombouts, het beschrijft. “De saamhorigheid, dat we een hechte club zijn.”

Voor het jubileum staan diverse activiteiten op het programma. Vrijdag begint het feest met een speurtocht voor kinderen. Na afloop is er een open podium bij een kampvuur. Zaterdag is het feest voor alle (oud-)buurtbewoners, en iedereen die zich verbonden voelt met Schaak. Zondag start met een kerkdienst, gevolgd door een gezamenlijk ontbijt. Later die middag is er een watervoetbaltoernooi.

Activiteiten

Naast de viering van dit jubileum organiseert Buurtschap Schaak andere activiteiten door het jaar heen, zoals het samen vieren van feestdagen. Maar ook koffieavonden voor ouderen, een buurtquiz en een evenement voor kinderen.

De animo voor de jubileumactiviteiten is groot, gezien de vele aanmeldingen. ,,140 mensen hebben zich opgegeven om te komen ontbijten. De mensen in de voetbalteams hebben zich ook opgegeven en de rest die komt maar”, aldus Jan Huijbers (71), bestuurslid.

Alle jubileumactiviteiten zijn voor iedereen toegankelijk, behalve het feest op zaterdagavond. Dat is alleen bedoeld voor (oud-)bewoners en mensen die een link hebben met Schaak.