Volledig scherm
'Welkom op de leukste camping van Brabant', meldt camping De Zwarte Bergen in Luyksgestel bij de ingang. © ED

Caravanhouders Zwarte Bergen Luyksgestel laten het er niet bij zitten

LUYKSGESTEL - De 291 chalet- en caravanhouders van De Zwarte Bergen gaan niet bij de pakken neerzitten. De voorgenomen sluiting van de Luyksgestelse camping is keihard aangekomen. ,,Eerst het staangeld innen en dan iedereen naar huis sturen, dat nemen we niet. Dat is misleiding”, zegt Piet Lepelaars.

Lepelaars is chaletbewoner op de camping. Hij is furieus over de gang van zaken. De caravanhouders moeten plaatsmaken voor 200 à 300 units voor arbeidsmigranten. Over drie jaar moet er een hotel komen met zorgwoningen. Lepelaars is bezig zijn mede-caravanhouders te mobiliseren om een vuist te maken tegen de voorgenomen sluiting van de camping. Hij wil graag overleggen welke stappen ze kunnen nemen. Bewoners lopen al dagen bij zijn chalet binnen voor informatie, omdat ze niet goed weten waar ze het anders moeten zoeken. 

De Zwarte Bergen kent achterstallig onderhoud, geeft Lepelaars toe, maar hij bestrijdt dat de verloedering heeft toegeslagen. ,,De meeste eigenaren van caravans en chalets hebben hun bezit heel aardig bijgehouden. Het achterstallig groot onderhoud zit hem vooral bij de centrale gebouwen van de camping, waar de vorige eigenaar niets aan gedaan heeft. De paden liggen er slecht bij. Er is één keer een toiletpot vernieuwd, omdat die onderhand van de muur viel. Ja, dan moeten ze wel.”

Inkomsten

Hij heeft grote vraagtekens bij het plaatsen van tijdelijke units voor arbeidsmigranten. ,,Dat zou zijn om exploitatietechnisch toch inkomsten te hebben, in afwachting van de verdere plannen voor dat hotel. Maar waarom moeten al die mensen hier dan weg? Die leveren toch ook inkomsten op?” Sterker nog: hij schat dat tachtig procent het staangeld al heeft betaald, omdat ze dan korting kregen. ,,Nu worden ze gevraagd zo snel mogelijk te vertrekken.”

Piet en Tonnie van de Riet uit Borkel hebben zich bij Lepelaars al gemeld. Zij hebben per 1 oktober een stacaravan gekocht voor 14.000 euro. Ze kregen een welkomstbrief van de vorige eigenaar van de camping: ‘Hartelijk gefeliciteerd met de koop van uw caravan, we heten u van harte welkom op ons park en hopen dat u lang plezier mag hebben van uw caravan op ons bedrijf’. Piet, cynisch: ,,En vervolgens sluiten ze de tent.”

Volledig scherm
Piet Lepelaars © .

De twee zijn zondag niet naar de informatieochtend in Luyksgestel geweest. Piet van de Riet: ,,Ik meende dat ze de nieuwe eigenaar zouden presenteren en dat die zou gaan vertellen hoe hij de camping zou gaan opknappen. Dat hoor ik dan nog wel een keer, dacht ik.” Zijn vrouw, emotioneel: ,,Wij hadden natuurlijk niet verwacht dat de camping dichtgaat. Wij zitten hier nog geen twee maanden.” Hun caravan uit elkaar halen, verplaatsen en ergens opbouwen, ze zien nu al op tegen het karwei.   ,,Afgezien nog van het extra geld dat dit ons gaat kosten. Nee, daar hadden we echt niet op gerekend.”