Cato (95) uit Oirschot is rotzooi in de berm zat, en ruimt die daarom maar zelf op

VideoOIRSCHOT - Soepele knieën, een lach op haar gezicht en een rollator vol rotzooi. De 95-jarige Cato Smetsers-Machielsen komt op haar wandelroute zoveel zwerfafval tegen, dat ze besluit om het zelf op te ruimen. 

Onder de oude beuk glinsteren twee lege blikken Pitt-bier in de zon. Verderop ligt een lege fles whiskey. De wielen van de rollator zwieren moeizaam door het mulle zand als Cato Smetsers-Machielsen naar de berm loopt. ,,Belachelijk dat op zo'n stukske al zoveel blikskes liggen", zegt ze. ,,Dat is toch jammer van de natuur.”

Ontelbare keren heeft Cato Smetsers-Machielsen(95) over deze zandweg op Landgoed De Baest in Oirschot gelopen. Door weer en wind. Maar de rotzooi in de berm stoort haar zo erg, dat ze heeft besloten om het dan maar zelf op te ruimen. ,,Ik liep hier samen met mijn zoon Henk toen we al die rotzooi zagen liggen. Toen zijn we het maar gaan oprapen en hadden we in een mum van tijd het mandje van mijn rollator vol.”

Dagelijkse ronde

De zandweg tussen het Wilhelminakanaal en het viaduct over de A58 is al sinds jaar en dag de favoriete wandelplek van Smetsers-Machielsen. Het is mede aan haar dagelijkse ronde over het landgoed te danken, dat ze nog altijd zo vief en kwiek is. Zonder enige moeite kan ze met gestrekte benen, haar handen plat op de grond leggen. 

,,De raarste dingen vind je hier in de natuur", zegt ze. ,,Er lag hier een keer een kapotte oude caravan. Compleet met inhoud. Dat heb ik toen maar aan de gemeente doorgegeven.” Zoon Kees kijkt vol trots naar zijn moeder. ,,Ik hoop dat veel mensen, jong en oud, hier een voorbeeld aan nemen. Het is toch een prachtige manier om te laten zien dat elk ogenschijnlijk klein gebaar, een grote bijdrage kan zijn voor de natuur en het milieu.”

Tot die tijd helpt Cato Moeder Natuur af en toe een handje. ,,Als iedereen dit een keer zou doen, zou de wereld er een stuk mooier uitzien", besluit ze. 

Volledig scherm
De 95-jarige Cato Smetsers-Machielsen ruimt al lopend met haar rollator rotzooi op in de natuur. © Jean Pierre Reijnen
Volledig scherm
OIRSCHOT - De 95-jarige Cato Smetsers-Machielsen ruimt al lopend met haar rollator rotzooi op in de natuur. © Jean Pierre Reijnen