Volledig scherm
© ED

Combi van maatregelen in Eersel tegen jeukrups

EERSEL - Het college kiest ook de komende jaren voor preventief bespuiten van eiken en het wegzuigen van nesten om de overlast van de eikenprocessierups drastisch terug te dringen. Daarnaast zullen ook de natuurlijke vijanden van de rups nadrukkelijker worden ingezet in de strijd tegen de rups. 

Een uitgebreidere aanpak is nodig, omdat de eikenprocessierups naar verwachting ook in 2020 weer voor veel problemen gaat zorgen. Eersel stelt zichzelf ten doel om in 2022 maximaal nog 50 meldingen te ontvangen over de rups.

Vogelsoorten

De gemeente kiest voor een gecombineerde aanpak om die ambitie waar te maken, omdat afzonderlijke maatregelen te weinig effect hadden. Naast het inspuiten van bomen en verwijderen van nesten wil het college bermen inzaaien met bloemmengsels en bollen om onder meer vogelsoorten te lokken die zich tegoed doen aan de rupsen. Aan de nieuwe, bredere aanpak hangt een duurder prijskaartje: het huidige budget van 7700 euro zou daarvoor moeten worden opgehoogd naar 25000 euro.

Eikenprocessierupsen hebben brandhaartjes die bij aanraking of verspreiding door de lucht tot ernstige jeukklachten kunnen leiden. De afgelopen twee droge zomers hebben ervoor gezorgd dat de eikenprocessierups zich sterk uitgebreid heeft in Nederland.