Volledig scherm
Raf Daenen.

Daenen weg uit raad Oirschot na integriteitsonderzoek

OIRSCHOT - Voormalig wethouder Raf Daenen is per direct gestopt als lid van de gemeenteraad van Oirschot en als fractievoorzitter van Sociaal Progressief Oirschot. De Beerzenaar trekt zijn conclusies na een integriteitsonderzoek naar de gang van zaken rond het einde van zijn wethouderschap, vorig jaar.

Daenen had in zijn tijd als PvdA-wethouder - tussen 2014 en 2018 - een terugkeergarantie bij zijn voormalige werkgever Fontys, waar hij als docent werkzaam was. Toen het wethouderschap vorig jaar op een einde liep, kwam hij met Fontys overeen om de terugkeergarantie te beëindigen. Daarmee viel Daenen terug in een wachtgeldregeling, waarmee de gemeente Oirschot - lees: de gemeenschap - opdraait voor zijn uitkering.

Dat wekte verbazing bij de andere politieke partijen in Oirschot. Er werden vragen gesteld. Daenen zegt zelf ‘naar eer en geweten’ te hebben gehandeld. Volgens hem lag het initiatief om uit elkaar te gaan bij Fontys, dat ‘geen passende baan beschikbaar had en zou krijgen’. 

 Omdat er teveel verschillende interpretaties bleven bestaan, besloot burgemeester Judith Keijzers-Verschelling van Oirschot een extern onderzoek te gelasten. Dat is uitgevoerd door BING, Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten.

Moreel

In een rapport stelt BING dat Daenen juridisch weliswaar niets fout heeft gedaan, maar dat er in moreel opzicht wel aanleiding is om het raadslid aan te spreken. Op basis van gesprekken en mailwisselingen werd volgens BING immers duidelijk dat Daenen zelf heeft aangestuurd op een vertrek bij Fontys en dus een wachtgeldregeling. ,,Wij hebben het advies van BING gevolgd”, zegt Joep van de Ven (CDA), woordvoerder namens de raad. ,,Wij hebben tegen hem gezegd dat hij als politicus niet het goede voorbeeld heeft gegeven. Niet richting ons, niet richting de inwoners.”

Daenen besloot om meteen terug te treden uit de raad. Hij vindt het ‘heel vervelend’, zegt hij in een reactie. Hij betwist de conclusies van BING en wijst op de overeenkomst met Fontys, waarin expliciet staat dat de werkgever het initiatief heeft genomen om afscheid te nemen van elkaar. Ook stelt Daenen dat hij richting gemeente open en transparant is geweest over de mogelijkheid van een vertrek bij Fontys, ‘toen bleek dat geen passende functie gevonden kon worden’.

Saillant is dat Daenen kandidaat is om wethouder te worden voor PvdA/GroenLinks in Son en Breugel. Vooralsnog is onbekend wat de consequenties zijn voor die kandidatuur. De PvdA/GroenLinks-fractie in Son was dinsdagavond niet voor commentaar bereikbaar.