Het college van B en W van Oirschot, zoals dat vorig jaar startte.  Vlnr: Jan Heijman, Judith Keijzers-Verschelling, Esther Langens en Piet Machielsen. Vrijdag diende Heijman zijn ontslag in.
Volledig scherm
Het college van B en W van Oirschot, zoals dat vorig jaar startte. Vlnr: Jan Heijman, Judith Keijzers-Verschelling, Esther Langens en Piet Machielsen. Vrijdag diende Heijman zijn ontslag in. © Gemeente Oirschot

De Gewone Man wil regie houden bij zoektocht naar wethouder Oirschot

OIRSCHOT - De Gewone Man verwacht binnen één à twee weken een kandidaat naar voren te kunnen schuiven om Jan Heijman te vervangen als wethouder. De partij voorziet geen grote problemen om een opvolger te vinden. 

,,Er zijn voldoende beschikbare kandidaten”, zegt DGM-fractievoorzitter Paul van den Biggelaar. ,,Inclusief de integriteitstoets ben je al gauw een week of vier verder voordat de positie daadwerkelijk is ingevuld, maar we hopen de gesprekken in ieder geval snel te kunnen starten.”

Heijman diende vrijdagochtend zijn ontslag in als wethouder. Dat gebeurde na een week waarin het steeds moeilijker werd voor hem om in functie te blijven. Zijn eigen partij De Gewone Man is voorstander van de plannen om te komen tot een integraal kindcentrum (IKC) in de Beerzen, maar als wethouder financiën zag Heijman daar voorlopig geen ruimte voor. Dat leidde tot veel wrijving. Daarbij kwam Heijman’s optreden in de raadsvergadering van vorige week dinsdag – met name de beantwoording van vragen over de onroerendzaakbelasting (ozb) – hem op veel kritiek te staan vanuit de raad.

Raadsbreed

In Oirschot wordt sinds vorig jaar met een raadsbreed akkoord gewerkt, waarbij er formeel geen sprake meer is van een oppositie en een coalitie en de raadsfracties meer gezamenlijk optrekken. Die constellatie heeft invloed op de huidige situatie. Nu Heijman is vertrokken, waarbij het beladen IKC-dossier een cruciale rol heeft gespeeld, is het politiek interessant om te zien welke keuzes De Gewone Man maakt bij het vinden van een opvolger. Een raadsmeerderheid moet straks de kandidatuur steunen.

De Gewone Man wil de regie in eigen hand houden, zoveel is zeker. Vorig jaar is even gedebatteerd over de optie om partij-onafhankelijke wethouders aan te stellen, maar zover kwam het niet. Van den Biggelaar: ,,Per raadsbesluit is vervolgens bepaald dat de drie grootste fracties een wethouder leveren. Dat gaan we dus doen. Elke suggestie van andere partijen is welkom, maar één ding staat als een paal boven water: we leveren zélf een wethouder.”

De partij zet daarbij in op een ‘krachtige persoon die zijn sporen heeft verdiend’. ,,Als bestuurder, maar het kan ook iemand zijn die zich bewezen heeft in het bedrijfsleven", zegt Van den Biggelaar. ,,We zoeken een wethouder die voldoet aan onze eisen en die er straks is voor héél Oirschot, niet alleen voor De Gewone Man.” 
DGM laat zich er niet op vastpinnen dat de wethouder uit Oirschot moet komen. ,,Kwaliteit is belangrijk dan woonplaats.”