Kinderen van groep 8 werken mee aan een carnavalswagen in Vessem.
Volledig scherm
Kinderen van groep 8 werken mee aan een carnavalswagen in Vessem. © FotoMeulenhof

De jeugd heeft de toekomst in Vessem

VESSEM - Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Dat gaat ook op voor carnavalsoptochten, vindt John de Beijer. De Vessemnaar is een liefhebber van carnaval en doet jaarlijks met John Vosters als De Johnny’s mee aan de optocht. De kinderoptocht gaat op dezelfde dag vooraf aan de grote optocht.

,,De kinderoptocht was nooit erg groot, dat vinden we zonde. Daarom zetten we ons er actief voor in. We zien dat kinderen veel plezier beleven aan het bouwen.” In 2018 bouwde de toenmalige groep 6 een wagen in een loods van De Beijer. Inmiddels zitten ze in groep 8 en bouwen de 29 kinderen voor het derde jaar.

,,Het idee voor de wagen dragen de kinderen aan. Op basis van hun tekening maken enkele ouders de constructie. Gedurende de bouw krijgen de kinderen steun van ouders.” Op een planning vult elke ouder in wanneer het kind en eventueel de ouder zelf kan helpen. Voor kerstmis was de constructie klaar zodat tijdens de vakantie volop geplakt is door de jeugd. In groepjes werken de kinderen bij toerbeurt aan hun wagen.

Groene verf

Inmiddels zijn de vier onderdelen van de wagen voorzien van grijze grondverf. In overleg met de kinderen heeft een ouder de kleuren bepaald. Genummerde banen op de wagen corresponderen met een kleur. Vrijdagmiddag verdeelt Franca de Beijer groene verf in potjes waarna Tatum, Jari, Mexx, Liz, Viggo, Luuk en Harold uit groep 8 plastic handschoentjes aandoen en aan de slag gaan. Na 45 minuten arriveert de volgende groep van De Feestbeesten, zoals de groep tijdens carnaval heet. 

Danscommissie

Kinderen van groep 8 werken mee aan een carnavalswagen in Vessem.
Volledig scherm
Kinderen van groep 8 werken mee aan een carnavalswagen in Vessem. © FotoMeulenhof

,,Het schilderen vind ik het leukst”, zegt Rick die met Nick de kwast oppakt waar Tatum is gestopt. Met drie kinderen en drie ouders maakt Rick deel uit van de danscommissie. ,,Samen bespreken we wat we dansen. Dat is al klaar.” Dan doopt hij de kwast in de groene verf. ,,Het is leuk dat mensen straks zien wat we gemaakt hebben.” Leerkracht Chavelli Bolder komt even de vorderingen bekijken. ,,De kinderen zijn heel enthousiast en vertellen er regelmatig over in de klas.”

Op 11 november kregen alle kinderen van basisschool St. Lambertus een presentatie van De Beijer. Bart van Herk en Tim van Riet geven desgevraagd tips aan de deelnemers aan de kinderoptocht. Om de jeugd te stimuleren, riepen De Johnny’s twee wisselbekers in het leven. Dankzij sponsoring van de horeca regelde het duo voor dit jaar ook een wisselbeker als publieksprijs. ,,We willen voorkomen dat de optocht steeds kleiner wordt”, aldus De Beijer.

En die hebben resultaat. Zondag 23 februari gaan zo’n veertig kinderen de grote optocht vooraf. Voor de toekomst staan de sterren gunstig. Nick: ,,Na groep 8 wil ik doorgaan.”