Volledig scherm
Voorzitter Jan Kerkhofs, Frans van Rijn en initiatiefnemer Ton Hoeks (vlnr) bij de kerststal in opbouw. © Foto Jean Pierre Reijnen/FotoMeulenhof

De zilveren kerststal in Hapert loslaten

HAPERT - Vanaf 1994, nu al 25 jaar, bouwen vrijwilligers de kerststal op de Alexanderhof in Hapert. Vanaf zondag 15 december is de stal weer te bezoeken voor de liefhebbers.

‘We wilden iets doen voor heel Hapert”, kijkt Ton Hoeks terug. Hij was lid van carnavalsvereniging De Pintewippers die in 1994 drieëndertig jaar bestond. Zo werd bij hem het idee voor een kerststal geboren. Hij ging niet over één nacht ijs. Stichting Kerststal Hapert werd opgericht. Een architect zorgde voor een bouwtekening.

Timmerman Frans van Rijn kreeg de coördinatie over de werkploeg. ,,Ik kon overweg met de tekening. Het was mooi om zo samen iets voor Hapert te bouwen”, weet Van Rijn nog. ,,Voor ons is het twee zaterdagen werken, maar Ton is er het hele jaar mee bezig”, steekt hij de initiatiefnemer een pluim op de hoed.

Hoeks kan zijn geesteskind inderdaad moeilijk loslaten. Doorlopend staan zijn antennes uit om materiaal te regelen om de stal uit te bouwen. ,,De dakpannen komen uit België. De beelden van de Witrijt. Bij het Vennenbos vond ik de toog, een houten vloer en glas-in-loodramen voor de glühweinbar. In Oostenrijk haalde ik de mokken en de goede kruiden. Via een oud nonnetje kreeg ik een kerkklok.”

Lustig strooit Hoeks zo de anekdotes door het gesprek. Zoals de keer dat hij – om vandalisme te voorkomen – de wacht hield in een huis aan het plein. Hij zag die nacht meer dan hij in Hapert kon vermoeden. De herinneringen dragen ook enige weemoed. Vanwege zijn gezondheid moet Hoeks de Hapertse kerststal los gaan laten. Hij is bezig met een draaiboek om alle elementen van de organisatie vast te leggen.

Dertig vrijwilligers steunen de stichting. ,,We schenken jaarlijks vijfhonderd euro aan een persoon of groep die het geld verdient of nodig heeft”, zegt voorzitter Jan Kerkhofs. Met genoegen ziet hij dat rond de kerststal steeds meer activiteiten ontstaan: ,,We zijn er niet op uit, maar als er initiatieven komen, kunnen wij dat faciliteren.”

Dit jaar houdt harmonie Kunst Adelt een Kerstmarkt op 15 december. Op 18 december is er een sing-a-long met onder andere Anneli Verhees en Bernd van den Bos. Op 22 december zingt de groep Medium kerstliederen.